Ние сме human being, а не human doing - човешки

...
Ние сме human being, а не human doing - човешки
Коментари Харесай

Александра Алгафари: Ние сме human being, а не human doing

Ние сме human being, а не human doing - човешки същества, а не човешки деятели. Често ставаме враждебни, защото границите са ни мощно прекосени и от време на време не може да понесем обикновена човешка връзка. Можем да станем враждебни към околните си, само че можем да станем враждебни и към някой, който просто минава около нас и без да желае леко ни побутва. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Александра Алгафари, психолог и психотерапевт.

Прекарваме дълго време пред екрани, а това съгласно психолога ни лишава от опцията за спазване на реакцията на човек в действително време: " Думите са единствено 10% от връзката, 90% е невербалната връзка, която е изразът, тонът на гласа, интонацията, стойката на тялото му и доста подпрагови чувства, които към момента не може да предадем по цифров път ".

По думите на Александра Алгафари цифровите средства могат да се употребяват по един доста хубав метод: " Да си дадем сметка, че може да се забележим и чуем с хора, които живеят на другия завършек на света и да не изгубим връзка с тях. Телефонните позвънявания също не са безумни скъпи към този момент, а известията, които желаеме да напишем на някого идват на секундата. Дигиталните устройства могат да бъдат прелестна опция за свързване и за това сътворих платформата Jaya Tribe, която е първата по рода си в България, където има курсове по логика на психиката и психотерапия, те са лечебни. Предвиждаме групови месечни срещи и прекарвания, където хората ще се опознават. А най-важното нещо е, че ще се сътвори една общественост, където хората, които вървят по пътя за личностното развиване ще имат опцията да се срещат.

Според Александра Алгафари, с цел да се свържем с някого същински е и належащо да си позволим да бъдем уязвими и почтени преди всичко със себе си.

Тя даде няколко съвета: " Преди да се направи първата крачка е добре да се създадем целеполагането - да ни е ясно в каква посока ще вървим. Целеполагането е основно, тъй като в случай че гледаме някакъв Еверест е много обезкуражаващо, когато е толкоз далечна задачата. Проверката на действителността ни куца като поведенчески модел. Не сме наясно какво можем и какво не можем. Тялото в никакъв случай няма да ни излъже, в случай че се заслушаме какво тъкмо ни " споделя ", може би тъкмо това е вярната посока. В днешно време като че ли цената ни като хора зависи от това до дъно да се натиснем да се потвърждаваме. Хората обичат да споделят, че се потвърждават на себе си, само че рядко това е по този начин. Стойността на живота ни се дефинира от това, което вършим ", обърна внимание психологът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР