“Ние с моите колеги решихме да предложим един по-нестандартен Камерен

...
“Ние с моите колеги решихме да предложим един по-нестандартен Камерен
Коментари Харесай

Гласът на ниския щрайх ще очарова русенци в петък

“Ние с моите сътрудници взехме решение да предложим един по-нестандартен Камерен концерт, който да покаже обаянието и силата на нашите щрайхови групи! ” - това показа в навечерието на концерта “Гласът на ниския щрайх ” солист - лидерът на контрабасовата група в оркестъра на Русенската опера Силвана Петкова.

Както е известно виолончелото е звездата на тази оркестрова група, а виолата и контрабаса по-рядко извършват солистични задания.
Програмата е определена от истински творби за тези принадлежности, тъй като постоянно музикантите са упреквани, че взаимстват от произведения написани за пиано и цигулка.

Част от афиша е “Гранд дует ” от Джовани Ботезини за два контрабаса, който на процедура е почерпил от виртуозния жанр на Паганини. Двете контрабасистки Силвана Петкова и Вероника Мичева ще изпълнят тази творба.

Публиката ще чуе и “Дуо ди Басо ” за контрабас и виолончело на чешкия композитор Зденек Лукаш, изпълнено от Силвана Петкова и украинката Марина Хохлова.

“Дует с два чифта наложителни очила ” се споделя творбата на Бетовен за виола и виолончело, която ще бъде показана от Филип Баженов и Марина Хохлова.

Интересна е историята на това произвдение, което генилният композитор написа за собствен другар, виолончелист, който е бил извънредно късоглед, а самият Бетовен е изпълнявал партията на виолата.

Любопитен факт също е, че двамата щрайхисти от Украйна, които неотдавна свирят в оркестъра на Русенската опера, с изключение на на сцената, са сътрудници и в живота!

Гости в програмата са младите гении Мариан Петков - цигулка и Пламена Павлова - виола, ученици на Русенското и Варненското учебно заведение по изкуствата, които са дългогодишни другари. Те ще изпълнят “Пасакалия по тематика на Хендел ” от Ян Халворсен.

Билети на каса Опера и на
www.ruseopera.com
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР