Ние не разчитаме, че сайтът ще намали цените и може

...
Ние не разчитаме, че сайтът ще намали цените и може
Коментари Харесай

Властта пак останала неразбрана - с foodprice.bg държавата си събирала данните на едно място

Ние не разчитаме, че уеб сайтът ще понижи цените и може би е имало неверни упования към него. Така служебният министър на стопанската система Никола Стоянов разяснява показания през вчерашния ден от държавното управление уебсайт за следене на цените на храните.

Можем да следим процесите и интервенциите през уеб страницата, защото той дава една доста добра осведоменост и сплотява информация от разнообразни институции, уточни Стоянов. Проблемът с високите цени е на всички места по веригата и се опитваме посредством разнообразни ограничения да повлияем и да надигнем пазара, посочи икономическият министър.

Той изясни, че една от опциите, които уеб сайтът предлага, е съпоставяне на цените на дребно и едро, като при огромна разлика сред тях, можем да установим има ли деформиране. В подобен случай има и директни връзки към КЗП и БАБХ, към където могат да се подават непосредствено сигнали. Също по този начин уеб сайтът дава информация каква контролна активност се прави, какъв брой акта има формирани и така нататък

От думите на Никола Стоянов стана ясно, че към момента никоя хранителна верига не е подала заявление за подаване на ценова информация към уеб страницата. Той разясни и че в показаните на уеб страницата цени не влизат артикули в промоция. Причината е, че се появиха ужасно доста промоции около ограниченията и акцията на държавно управление, уточни Стоянов и добави - ние желаеме трайно решение на въпроса, промоциите са нещо краткотрайно и не е това, което търсим.

Икономическият министър добави, че в случай че търговец Х е подал цена 15 лева (напр. за кашкавал), е изцяло допустимо да има и по-ниска цена в магазина. Условието е цената, която се подава за артикул да бъде най-ниската и да не се усилва в границите на седмица, само че може да става по-ниска, изясни Стоянов и посочи, че концепцията на уеб страницата е да осведоми, а не да демонстрира къде да пазарят хората.

По отношение на премисляният от държавното управление таван на надценките, Стоянов разяснява, че се работи по него. Експерти обаче го посъветвали да не се подхващат ограничения, до момента в който няма постоянно държавно управление, тъй като трябвало закон. А другояче концепцията е, таван на надценката да има за един тип кашкавал от един до два продукта на продуктова група. Тази надценка обаче няма да засегне дребните търговци и магазини, уточни Стоянов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР