Ние не можем да стоим безкрайно във валутния борд. Причината

...
Ние не можем да стоим безкрайно във валутния борд. Причината
Коментари Харесай

Проф. Христина Вучева: Не вземам сериозно прогнозата на Стив Ханке за рецесия на еврозоната

Ние не можем да стоим безпределно във валутния ръб. Причината е, че още в контракта си за участие в Европейски Съюз сме подписали, че на даден по-късен стадий ще приемем еврото. На нас ни трябват и преимуществата на тази единна валута.
 Проф. Стив Ханке: Еврозоната ще изпадне в криза, нещата не наподобяват добре  Проф. Стив Ханке: Отпадането на валутния ръб би било голяма неточност  Ханке: Ако влезете в eврозоната, тръгвате по пътя на Гърция
Това разяснява в изявление за БНР финансовият специалист проф. Христина Вучева по повод прогнозата на Стив Ханке, че еврозоната ще изпадне в криза и времето не е уместно България да се откаже от валутния ръб и да одобри еврото.

" Трябва да употребяваме опита на прибалтийските републики при приемането на еврото, тъй като две от тях бяха с валутен ръб - напълно идентични условия с нашите ", счита проф. Вучева.

" За страдание, ние не успяхме да създадем като страна това, което те сториха – пребориха се да бъде прието правото на Европейски Съюз и Европейския контракт, и с влизането им в Европейски Съюз през 2004 година станаха част от ЕRM-2 – нещо, за което ние към момента сме в стадия на приказките, само че към този момент малко по-конкретни “, добави тя.

По мотив прогнозата на Ханке за криза в еврозоната, Христина Вучева разяснява: „ Г-н Ханке ги приказва тези неща през цялото време на образуването на еврозоната през 1999-а, а и преди този момент. Когато ние фиксирахме нашия лев към немската марка, той оспорваше това решение като споделяше, че би трябвало да бъдем обвързани с $ и вещаеше надали не проваляне на България за това, че не е предпочела американската валута. Тези негови прогнози не се сбъднаха. Не вземам доста на съществено тези негови изказвания “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР