Ние не можем да се откажем от това, че нашите

...
Ние не можем да се откажем от това, че нашите
Коментари Харесай

Наши сънародници от Северна Македония: Не можем да се откажем от това, че дядовците ни бяха българи

Ние не можем да се откажем от това, че нашите дядовци бяха българи, не би трябвало да се чака да се откажем и от това, че нашите деца са българи, съобщи Петър Колев, ръководител на Политическа партия „ Граждански либерален съюз “, на среща на наши сънародници от Северна Македония при президента Румен Радев. Тя се състоя по самодейност на политическа партия „ Граждански либерален съюз “ (ГДС), сдруженията „ Културен център „ Иван Михайлов “ – Битоля, „ Трибуна “ – Прилеп, „ Македонско-българско другарство “ – Скопие, „ Коридор 8 “ – Скопие, „ Интеракция “ – Охрид, „ Единство “ – Кочани, заяви прессекретариатът на президента.

Колев уточни, че организациите упорстват за ценене на културното и историческото завещание, за неговото предпазване и за сериозна битка против езика на омразата в учебниците, само че и в политическия и публичен живот на РСМ.

„ Ние ще създадем всичко допустимо по силите си да подсигурим на нашите деца обикновено и европейско бъдеще в личната им страна – РСМ, като част от българския народ “, съобщи Петър Колев.

Той настоя за смяна на образователното наличие, отразяващо историческата истина, тъй като бъдещите генерации ще градят връзките си въз основата на схващане, основано от просветителния развой.

Петър Колев уточни, че организациите ще имат срещи и с представители на държавното управление и на Народното събрание. „ Ние сме в София, с цел да чуем ясно и изрично дали България продължава да поддържа нашите обективни претенции “, уточни гостът. Той благодари за безапелационната поддръжка от страна на президентската институция.

Трябва да има явен календарен график за решение на отворените политически проблеми сред Република България и Република Северна Македония. Загърбването им ще докара до блокиране на процеса на европейска интеграция на РСМ, което ние никога не желаеме и по тази причина упорствам изрично за ясни гаранции, сподели Радев.

Президентът акцентира нуждата македонските българи да са пълноправни жители и да се интегрират пълноценно в обществено-икономическия живот на Република Северна Македония.

По време на срещата беше разискван процесът по придобиване на българско поданство, опциите за задълбочаване на културния продан сред България и Северна Македония, както и проблемите, пред които са изправени македонските българи.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР