Ние не искаме да правим компромис с истината. Не искаме

...
Ние не искаме да правим компромис с истината. Не искаме
Коментари Харесай

Захариева призова: Северна Македония да не променя историята, а да каже истината

Ние не желаеме да вършим компромис с истината. Не желаеме Северна Македония да трансформира историята, а да каже истината. Това сподели вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в утринния блок на bTV.

„ Комисията по исторически въпроси заседава към този момент малко повече от година. И на първото съвещание на Междуправителствената комисия през вчерашния ден направихме рекомендации към нея, с които настояваме до края на годината да има основни резултати, акцентирайки върху Гоце Делчев и Илинденско-преображенското въстание – тези две неща са в действителност разковничето “, съобщи Захариева и уточни, че те са най-важни за България.

„ Няма по какъв начин да направиш компромис с истината. Аз доста пъти съм казвала, че ние не желаеме да вършим компромис с истината. Той и самият Гоце Делчев е казвал доста пъти, че е българин. Това, което за мен е неуместно и наблягам, че не е предложение на тяхното държавно управление, беше за общото празнуване на Гоце Делчев на 7 октомври. Много българи даже не я знаят тази дата, тя е най-голямото изменничество и няма по какъв начин да го честваш “, посочи външният министър и изясни, че на 7 октомври под напън на Сталин Георги Димитров изпраща костите на Гоце Делчев в Скопие.

Тя уточни, че държавните управления на България и Северна Македония биха желали да видят доста по-бързи темпове в работата на историческата комисия.

„ Защото те не престават да лъжат децата си, а няма по какъв начин да се опитваме да ги възпитаваме във подправен шовинизъм. България няма искания към историята на Македония след 1944 година “, разяснява тя.

„ За миналите 30 години не сме имали такова развиване сред двете страни, каквото се случва през последните няколко години “, добави Захариева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР