Ние конкретно се фиксираме върху един тип банкови такси, които

...
Ние конкретно се фиксираме върху един тип банкови такси, които
Коментари Харесай

Адвокат Харизанов: Висшият адвокатски съвет единодушно гласува за премахването на някои такси от банките

Ние съответно се фиксираме върху един вид банкови такси, които към този момент не са нужни на цивилен и търговски оборот. Това сподели в предаването " Фокус, България, Европа и светът на фокус " по Радио " Фокус " адвокат Явор Харизанов. " Става въпрос за таксата за разкриване на набирателни сметки за задачите на учредяването и регистрацията на търговски сдружения. Това са разнообразни такси, които преди няколко години единствено бяха относително дребни и търпими. Повечето банки имаха такси от по 10 лв., което не беше нещо доста, само че времето, което те прекараха в банковия клон, надлежно беше към 15-20 минути, с цел да попълнят съответните документи, да си внесат капитала и да си тръгнат, да ни показват съответния документ, който на нас служи за доказателство да потвърдим пред Търговския указател, че индивидът е отделил от своето имущество и го е дал на към този момент новото юридическо лице, с цел да работи. Това нещо ставаше през разкриване на такава набирателна сметка, само че след 2009 година законодателят сподели, че капиталът към този момент може да е 2 лв.. И се получи по този начин, че изпращаме клиентите да внесат 2 лв., които те ги дават на сдруженията си, и им заплащат към този момент 45 лв., което към този момент идва малко доста. От няколко месеца към този момент са усилиха толкоз таксите. И надлежно документите набъбнаха трикратно може би, защото разнообразни регулации влязоха в действие, които принуждават банките да събират все по-голям размер документи. Вместо да понижава този размер от документи, поради обстоятелството, че живеем в цифрово време, те се усилват ", изясни Харизанов.  

Той добави, че регистрацията им лишава два часа, и след няколко дни те би трябвало да закрият тази сметка, която преди малко се разкрили, и да открият нова към този момент разплащателно, в случай че въобще им би трябвало. През това време се не помни, че има хора, които нямат потребност от банкови сметки или надлежно има чужденци, които желаят да работят с техни  познати банки. Друг проблем е съпортът, който нашите банки не оферират постоянно и на всички места на непознат език. И надлежно това нещо се оказва изцяло ненужно.

Затова точно Висшият адвокатски съвет, по тяхна самодейност, гласува  единомислещо за премахването на някои такси. 

Харизанов изясни тъкмо какво съставлява предлагането на Висшия адвокатски съвет, който има право да прави оферти за възстановяване на законодателството у нас. Те са поискали да се отстрани тази процедура, като надлежно тези 2-5-10-20-100 лв. да се внасят на каса, като шефът може просто да дава декларация, че е получил сумата, която би трябвало да се внесе във компанията. 

" Всъщност, Адвокатска гилдия Пловдив и Смолян, са първите, които поддържаха публично предлагането на Висшия адвокатски съвет. След това се включиха сътрудниците от Бургас и сега виси предложение, което не знам дали е подписано още от Софийска адвокатска гилдия и в допълнение може би 10 не правителствени организации, сред които някои от огромните икономически камари на непознати страни, които съставляват търговци у нас. Някои от най-големите страни също приготвят такова писмо, с което да поддържат това предложение. Пак споделям, става въпрос за елементарна смяна, която е от компетентността на министъра. Т.е. тук не е нужно да има законодателен орган, не е нужно Народното събрание да вкара тази смяна ", посочи Харизанов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР