Ние, избирателите, трябва да се замислим защо допускаме такъв политически

...
Ние, избирателите, трябва да се замислим защо допускаме такъв политически
Коментари Харесай

Стефан Софиянски: Трябва да се замислим защо допускаме такъв политически елит

Ние, гласоподавателите, би трябвало да се замислим за какво позволяваме подобен политически хайлайф. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " някогашният длъжностен министър председател Стефан Софиянски.

" В няколко следващи Народното събрание виждате какво ниско равнище на доверие имаме към институцията ", добави той.

По думите му би трябвало да отчетем въпроса за какво тъкмо тези хора избираме. " Трябва да се замислим върху изборната система: нужна ли е такава изборна система, не би трябвало ли да се потърси метод, по който да избираме по-добре. И аз имам концепция ", съобщи Софиянски.

Служебният министър-председател в периода 12 февруари 1997 – 21 май 1997 година описа и мемоари от събитията, които разтърсваха страната в този интервал.

" Личните ми мемоари не бяха никога приятни. Не приказвам за времето, в което се ангажирах с държавното управление. Говоря за януари месец, в който изключително 11 януари, нощта пред Народното събрание, беше нещо извънредно, тъй като видях българи против българи. Старах се да направя каквото мога, бях цяла нощ на площада. Мисля, че даже съумях да предотвратя няколко сблъсквания ", спомня си Софиянски.

По думите му влизането в Народното събрание, трошенето, " всичко беше доста тежък спомен ".

" Не обичам да си припомням за тази дата. След това обаче сякаш нещата се катализираха. Тука би трябвало да оценим и извънредно рационалното държание на социалистическата партия и несъмнено голямата роля на президента Стоянов, който встъпи в служба и някак си внесе една стабилизация. Каквото и да към този момент напрежението тогава, този речник, който чуваме през днешния ден, който е даже надалеч от естествения български речник, тогава го нямаше. И въпреки всичко се реализира единодушие. Тогава ме помолиха да се наемам, аз бях кмет, взех си отпуск. 99 дни беше мандатът на служебното държавно управление. И работих дружно с сътрудниците, и мисля, че успяхме да успокоим нещата ", разяснява Стефан Софиянски.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР