Ние, хората, смятаме, че сме супер специални. За да установят

...
Ние, хората, смятаме, че сме супер специални. За да установят
Коментари Харесай

Ключова характеристика на човешкия мозък е открита и при маймуни

Ние, хората, считаме, че сме супер специфични. За да открият по-добре какво в действителност ни разграничава от животинския свят, учените изследваха някои характерности, които могат да се окажат неповторими единствено за индивида, като да вземем за пример самосъзнанието и езика. Но доста постоянно новите открития на науката слагат под подозрение уникалността на индивида, като откриват доста неща, които преди са били считани за налични единствено у хората, и при животни.

Така да вземем за пример, ново проучване откри, че специфична невронна мрежа, която дава отговор за анализирането на обществените взаимоотношения съществува и в мозъците на маймуни и освен в мозъците на хората. Повечето примати, в това число хората, са мощно обществени животни, и съумяват без особени старания да проучват обществените взаимоотношения в обществата си. Но до момента не се знаеше, че и маймуни са способно да правят тази висша неврологична активност.

Учените от университета Рокфелер са употребявали функционален магнитно-езонансен скенер с цел да следят мозъците на четири резус макака до момента в който са гледали разнообразни видео записи и са разкрили съществуването на невронната мрежа, която е отговаряла за обработката на информация за тела и лица. 

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР