Нидерландският крал Вилем-Александър се извини днес за ролята на страната

...
Нидерландският крал Вилем-Александър се извини днес за ролята на страната
Коментари Харесай

Нидерландският крал се извини, че страната му е експлоатирала роби

Нидерландският крал Вилем-Александър се извини през днешния ден за ролята на страната си в робството и помоли за амнистия в историческа тирада, посрещната с възгласи на наслада и екстаз по време на събитие, отдадено на 150-годишнината от премахването на робството, съобщи Асошиейтед прес.

Речта на краля последва извинението от страна на нидерландския министър-председател Марк Рюте в края на предходната година за ролята на страната в търговията с плебеи и робството. Тя е част от по-широката равносметка за колониалната история на Запада, която през последните години бе провокирана от придвижването " Животът на чернокожите има значение " (Black Lives Matter).

" Днес заставам пред вас. Днес, в качеството си на ваш крал и член на държавното управление, аз персонално сервирам това опрощение. И чувствам тежестта на тези думи в сърцето и душата си ", съобщи Вилем-Александър в прочувствена тирада пред голям брой от поканени посетители и фенове.

Кралят означи, че е поръчал изследване на точната роля на кралския жанр Оранж-Насау в Нидерландия. " Но през днешния ден, в този възпоменателен ден, желая амнистия за явния неуспех да се работи пред лицето на това закононарушение против човечеството ", добави той.

Гласът на Вилем-Александър като че ли се пречупи от страсти, до момента в който той завършваше речта си, преди да постави венец пред националния монумент на робството в парк в Амстердам, отбелязва АП.

Робството е отстранено в Суринам и нидерландските колонии в Карибския басейн на 1 юли 1863 година, само че множеството от поробените служащи са били принудени да продължат да работят в плантациите още 10 години. Днешните събития слагат началото на година от възпоменания, отдадени на 150-годишнината от датата 1 юли 1873 година

Проучване, оповестено предишния месец, демонстрира, че предците на краля са спечелили средства в размер на актуалния еквивалент на 545 милиона евро от робството, в това число облаги от акции, които на процедура са им били подарени.

Когато Рюте се извини през декември, той не предложи обезщетение на потомците на поробените хора. Вместо това държавното управление сътвори фонд на стойност 200 милиона евро за начинания, ориентирани към превъзмогване на наследството от робството в Нидерландия и някогашните ѝ колонии и към възстановяване на образованието по този въпрос.

Това обаче не е задоволително за някои хора в страната. Две групи - " Черният манифест " и " Черните архиви " - проведоха протестно шествие преди речта на краля под наслов " Няма излекуване без репарации ".

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР