Нидерландските университети призовават студентите от чужбина да останат у дома,

...
Нидерландските университети призовават студентите от чужбина да останат у дома,
Коментари Харесай

Нидерландските университети предупреждават чуждестранните студенти да останат у дома на фона на остър недостиг на жилища

Нидерландските университети приканват студентите от чужбина да останат вкъщи, в случай че не съумеят да намерят места за настаняване.  Големите академични градове страдат от сериозен дефицит на свободни жилища, заяви ДПА.

Амстердам няма задоволително места за настаняване на студенти, оповестяват и от двата университета в града. Който не е намерил стая до началото на август, не просто да не пътува за Амстердам, а и да се откаже от концепцията да учи там.

Подобни препоръки бяха издадени от университетите в Айндховен, Утрехт и Маастрихт. Управата им предлага задграничните студенти да останат вкъщи, в случай че не могат да намерят квартира.

Недостигът на жилища не е неочакван и нещо ново. Заради пандемията и лимитираните пътувания, студентите въпреки всичко успяваха да наемат стаи във ваканционни домове или хостели.

В началото на предходната академична година имаше дефицит от 26 500 стаи в цялата страна, който частично се дължеше на огромния приток на задгранични студенти.  Около 115 000 са  студентите за предходната година, с 11 000 повече от миналата година.

Около 25 % от 73 000 студенти в Амстердам идват от чужбина, до момента в който в Маастрихт делът нараства до 56 %.

В Грьонинген и Амстердам, известни студентски градове, на някои студенти постоянно се постанова да нощуват в къмпинги през последните години, като дефицитът на жилища визира еднообразно локалните и задграничните студенти. Нидерландските студенти обаче имат опция да останат у дома при незабавни случаи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР