Нидерландия е една от най-настоятелните държави, когато става въпрос за

...
Нидерландия е една от най-настоятелните държави, когато става въпрос за
Коментари Харесай

Четирите държави от ЕС, които призовават тежкотоварен транспорт с нулеви емисии

Нидерландия е една от най-настоятелните страни, когато става въпрос за това Европейския съюз да се насочи към нулеви излъчвания от тежкотоварни транспортни средства.

Европейската комисия би трябвало да си сложи цел за 100% понижаване на излъчванията от нови камиони, рейсове и градски рейсове, съгласно документ, представен от Bloomberg и подсилен от Белгия, Дания и Люксембург. Следващия месец комисията ще предложи екологични разпореждания за товарен превоз и те би трябвало да включват и по-строга цел за 2030 година

" Настоящите цели за понижаване на въглеродните излъчвания са използвани единствено за стеснен дял товарни транспортни средства по пътищата ", съгласно документа.

Предложеното преразглеждане идва след съглашение за ефикасна възбрана колите с мотори с вътрешно горене от 2035 година, само че декарбонизация в бранша на тежките транспортни средства е по-голямо предизвикателство, тъй като тежестта им затруднява електрифицирането им, до момента в който водородните технологии са към момента в ранен стадий.
 Въглеродните излъчвания са на път да доближат исторически връх в световен мащаб
Въглеродните излъчвания са на път да доближат исторически връх в световен мащаб

Докато светът се възстановяваше от първата вълна на Covid-19, световните излъчвания на въглероден диоксид се усилиха с 5,6% от 2020 година до 2021 година

Секторът носи към една четвърт от въглеродните излъчвания от автомобилния превоз в Европейски Съюз, където равнищата на замърсяване нарастват през последното десетилетие.

Средната дълготрайност на употреба на нов камион от 15 години, допуска че задачата за 100% излъчвания ще би трябвало да бъде въведена до 2035 година В момента производителите на камиони би трябвало да подсигуряват, че излъчванията в целия автопарк са понижени с 15% до 2025 година и 30% до 2030 година

" Тежкотоварният авто превоз е виновен за повече от една трета от въглеродните излъчвания. Трябва да действаме, знаем, че е належащо, имаме технологията и виждам, че транспортните компании желаят да го създадат ", разяснява министъра на околната среда на Нидерландия Вивиан Хейнен.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР