НФСБ внесе като извънредна точка в дневния ред на Народното

...
НФСБ внесе като извънредна точка в дневния ред на Народното
Коментари Харесай

България заплашена от санкция заради минерални води

НФСБ внесе като изключителна точка в дневния ред на Народното събрание в сряда разглеждането на промени в Закона за храните, уреждащи предлагането на минералните и изворни води.

Законопроектът на Валери Симеонов и народните представители от патриотичната партия е от 21.07.2020 година, само че до момента не е прегледан, макар, че дни преди внасянето му – на 02.07.2020 година Европейската комисия изпраща публично уведомително писмо. С него споделя, че българското законодателство, уреждащо предлагането на минерални и изворни води не подхожда на европейската правна рамка – Директива 2009/54/ЕС.

Посочено е, че българското законодателство не не разрешава предлагането на натурална минерална и изворна вода от едно и също находище под повече от едно комерсиално название - както изисква директивата. Нещо повече – в несъгласие с директивата, наименованието на извора не е наложително да бъде посочено на етикета.

Според решение на Европейския съд нямаш право да бутилираш от извор, в случай че категорично не изпишеш наименованието на извора на етикета.

Европейска комисия припомня, че задачата на директивата е да отстрани разликите в законодателствата на страните-членки, да защищити потребителите от подвеждане и да обезпечи почтена търговия, като дава на България тримесечен период да предприеме нужните законодателни промени.

„ С оглед на действителната заплаха от европейска глоба – внасяме предлагането като изключителна точка за сряда, 4 ноември. Очакваме поддръжка от парламентарните групи, като при гласуването ще стане ясно дали поддръжката за българския бизнес не е лицемерна и подготвени ли сме да понесем още една глоба на Европейска комисия “, разяснява Борис Ячев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР