Независимо от възрастта, независимо от поколенията, има неща от живота,

...
Независимо от възрастта, независимо от поколенията, има неща от живота,
Коментари Харесай

Кои житейски умения е необходимо да развиваме у децата?

Независимо от възрастта, без значение от поколенията, има неща от живота, които всяко дете би трябвало да стартира да учи, да развива и усъвършенства. Това става в учебно заведение частично, частично зависи от средата и ползите им, само че главната работа би трябвало да свършим ние - техните родители.

Разбира се, че 5-годишно дете няма да разбере по какъв начин се пуска сушилнята или по какъв начин да си изпържи яйце, само че е редно едно 12-годишно дете да си зашие копчето или по какъв начин се завива крушка. Независимо от пола. Тези умения ще им оказват помощ да се оправят по-добре в бита, да бъдат по-самостоятелни и искрено казано, те ще изпъкват на фона на връстници, на които никой в никакъв случай не им е посочил тези неща.

Да шие, а за какво и не - да плете или бродира - да закърпи дреха, чорап.

Да поддържа бюджет и да икономисва - да има визия за дневните си разноски в учебно заведение и да харчи рационално джобните си, да пробва да икономисва

Да възнамерява извършване на покупки в хранителен магазин - какво е належащо за закуска, обяд, вечеря, кое къде стои на рафта, държание на касата, опашката.

Да поправя дреболии от всекидневието, да познава принадлежности като отвертка, клещи - болт, гайка, отвертка, кое фасонка, по какъв начин се поставя крушка и кое е безвредно.

Да заговаря чужд (под наш контрол) и да води общителен диалог с възрастни - да се изправи и да задава въпрос, да потърси информация единствено, да извърши задача независимо.

Да осмисля метода си на хранене и дали води физически деен живот - кой метод на живот е здравословен, колкото и спорно да е понятието, да прави извършения, да тренира спорт.

Да пуска пералня, сушилня, да простира и да почиства стаята си - къде се поставя препарата за пране, омекотителя, кои са главните стратегии на уредите, по какъв начин се простира.

Да написа на клавиатура, да борави с е-поща и базовия пакет на Windows.

Да работи при незабавен случай - кой е номерът на незабавната помощ, да знае наизуст вашите номера, на комшия, да оказва първа помощ.

Да употребява градски превоз, метро, да се ориентира в града - кой рейс свързва квартала с центъра, коя е вашата спирка на метрото, къде са по-важните здания в града.

Да готви, да познава храните и кое по какъв начин се подготвя - базови умения като подготвяне на сандвичи, пържене на яйце, правене на салата и така нататък

Да прави оценка смисъла и да развива положителните си маниери - " вълшебните думички ", да даде път, да помогне на дете и възрастен, да подаде ръка

Да има еко чувство и да знае по какъв начин да щади околната среда - да изхвърля боклука в съответното място, да познава другите боклуци, да рециклира, да взе участие в еко акции

Така изброено, всичко наподобява съществено и уместно за младежи (макар че и доста младежи, от дълго време излезли от тийн възрастта, не могат да се оправят с обикновени задания от бита), само че би трябвало да се знае, че с тези умения можем да стартираме доста от рано и по този начин, че да е уместно за всяка възраст. Просто би трябвало непрекъснато да включваме детето в нашия живот, във всяко едно занятие. Стъпка по стъпка, от стая в стая, от активност към активност, то би трябвало да се усеща включвано и част, а не " но то е прекомерно малко ", " то нищо не може ", " то не схваща ", " ще го оставя, с цел да свърша по-бързо ". Знаем какъв брой грозни са изречения " остави ме на мира ", " нямам време за теб ", " махни ми се от главата " без пояснение за причина и без логичност, казано с недодялан звук.

От извършването на покупки в магазин, където то да учи плодовете и зеленчуците, какво съставляват другите хранителни артикули, до касата, парите, разплащателните карти, до прилагане на торбичка за многократна приложимост. През това време се научава доста и за положителните маниери, за здравословното хранене.

В магазин за домашни използва и строителните хипермаркети може да е същинско премеждие за едно дете. Всички принадлежности, движимости за бита, домашната химия, растенията, строителни материали за ремонта и какво ли още не.

Сядане в ресторант, вървене на концерт, игра в парка, вашата лична работа, шетането вкъщи, суетенето към колата или в градината, домашните поправки могат да поле за преодоляване на умения. С времето ще давате повече отговорности, детето ще добие самочувствие и единствено ще поема самодейност да бъде независимо.

С непрекъснато надграждане и струпване на познания, с гласоподаване и оправдаване на доверие, с метода опит-успех/провал-опит и спокойното ни реагиране изключително при неуспех, с малко време и доста самообладание, децата ще овладеят тези умения.

Прекрасно е да видиш младеж, който се оправя самичък с потребностите си, който ви схваща и анулира за някои фамилни отговорности, който прави хубаво усещане на близките с положителните си обноски, умеенето да беседва, да бъде в благозвучие със света, който го чака.

Днешните деца желаят да пътуват, да се развиват, да съумяват в области, за чието битие ние даже и не подозираме. Често ставаме очевидци на нелепи случки, подбудени от неумението на децата да се оправят с обикновени неща, да бъдат независими и мислещи сериозно. А това идва от нас и от никой различен.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР