Независимо от тежките условия българските млади учени продължават да творят

...
Независимо от тежките условия българските млади учени продължават да творят
Коментари Харесай

Румен Радев: Трябва да инвестираме в българските млади учени, защото те са нашият капитал

Независимо от тежките условия българските млади учени не престават да творят с отдаденост, доста старания и национализъм. От това се нуждае България, с цел да съградим една просперираща и съвременна страна. Трябва да влагаме в българските млади учени, тъй като те са нашият капитал. Това съобщи президентът, който взе участие в тържественото заседание на Българската академия на науките по случай Деня на будителите и връчи премиите за млади и най-млади учени на Българска академия на науките –„ Професор Марин Дринов “ и „ Иван Евстатиев Гешов “, оповестяват от президентството.

 Румен Радев Ден на националните будители

В словото си президентът благодари на младите учени за техния принос във образуването на национално значими цели, за повишението на благосъстоянието на българските жители и гарантирането на тяхната сигурност, както и за модернизацията на нашата страна и нейното пълноценното и по-интензивно консолидиране във значими европейски структури и начинания. „ И аз не одобрявам, че би трябвало да дойдат еврокомисари, както се случи в последно време, и да ни кажат, че 0,2% от Брутният вътрешен продукт за просвета и за научни проучвания са извънредно незадоволителни ”, акцентира президентът.

Румен Радев уточни също по този начин, че като народ имаме исторически заложен образец, в който би трябвало да се вслушаме и прикани да се обърнем към строителите на модерна България и към завета на хората, които са съградили Третата българска страна. „ От къде започнаха и в какво вложиха първо? Това е Българската академия на науките – най-старата институция в модерна България. Нашите предшественици заложиха на науката и с помощта на техния залог България доста бързо стартира да се трансформира в една съвременна европейски страна “, добави президентът.

„ Ако в действителност желаеме да имаме съвременна страна, би трябвало да се обърнем към науката, тъй като тя ще ни покаже методите, по които да реализираме национално значими резултати “, разяснява президентът и добави, че науката е и неделима част и от нашия суверенитет, и от националната ни сигурност.

Президентът поздрави управлението на Академията за помощта, която оказва на своите млади учени за тяхното развиване и при интернационалните им изяви. „ Днес с горделивост можем да отчетем, че Академията развива активност във всички посоки на актуалната просвета и триумфите на научните й институти са на международно ниво “, сподели още президентът.

Конкурсът за млади учени „ Професор Марин Дринов ” и премиите за най-млади учени „ Иван Евстатиев Гешов ” имат за цел да откриват и подтикват надарените млади учени в Българска академия на науките, както и да улеснят техните интернационалните научни контакти, да подкрепят развиването и научното им израстване, както и да направи науката по-привлекателна за млади и даровити експерти в България.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР