Независимо от наличието на интерес от страна на търсенето, инвеститорите

...
Независимо от наличието на интерес от страна на търсенето, инвеститорите
Коментари Харесай

Инвеститорите в България все още са предпазливи към нови офис проекти

Независимо от съществуването на интерес от страна на търсенето, вложителите в парцели на тези пазари към момента демонстрират нерешителност във връзка с пускане на нови планове. До този извод стигат от консултантската компания Colliers в последния си отчет за пазара на офис площи в България.

Според откривателите повода за този факт се дължи на към момента скромната интензивност на наемателите, както и на несигурността по отношение на бъдещите условия на труд в средносрочен и дълготраен проект.

Въпреки упованията за всеобщо стесняване на пазара в резултат на променения модел на работа поради Коронавирус, пазарът в София се развива интензивно. Търсенето продължава да се усилва, което главно се дължи на представителите на IT и аутсорсинг бранша, а предлагането към момента не може да му отговори изцяло.

Според последните данни на Colliers към първото тримесечие на 2023 година предлагането на офиси клас А и Б в столицата възлиза на 2 432 900 кв.м. с спомагателни 283 500 кв.м. в градеж. Свободните офиси клас А и Б са 11%, а наемните равнища - 14 евро/кв.м./месец (клас А) и 10 евро/кв.м./месец (клас Б).

Предлагането на офис площи клас А и Б в Пловдив доближи 270 700 кв.м. Това съставлява нарастване от към 5.9% спрямо миналата година. Свободните площи бележат наклонност на спад от най-високата си стойност, достигната през 2020 година, когато стартира пандемията от COVID-19. В момента делът им е 11.4%. Офисите клас А съставляват по-голямата част от общия размер с дял от 56%.

Предлагането на модерни офиси във Варна се усилва с 4.4% на годишна база и надвишава 280 900 кв.м. Процентът на незаетите площи е 10.6 - нищожно понижение по отношение на предходния интервал. В града има единствено към 9 400 кв. м. офиси в развой на интензивно строителство. Общо 54% от съществуващите площи се намират в здания клас А.

Предлагането на съвременни офиси в Бургас изостава от това в Пловдив и Варна, макар че се е нараснало с към една трета (концентрирано в един проект) и към този момент е съвсем 91 000 кв. м. Процентът на незаетите площи в града обичайно е към 5-6%, само че към датата на изследването на Colliers е 20.6% вследствие на завършването на един огромен план.

В Русе обстановката е такава, че предлаганите офис площи са 79 200 кв.м. - 51% са клас А и 49% - клас Б. По-голямата част от тях (75%) са ситуирани в крайградските региони и единствено 12% - в център и 13% - в необятен център. Около 5 500 кв. м. са в развой на създаване. Средните наемни равнища за офиси клас А са към 7 евро /кв. м/месец.

Предлагането в Стара Загора възлиза на 42 200 кв.м. В града няма офис здания клас А, липсват и огромни планове в развой на създаване. Наличните площи са съвсем отмерено разпределени сред централните (48%) и крайградските региони (52%). И тук всички площи през последната година са усвоени само от ИТ компании.

Общото предложение на офис площи в Благоевград  е към 16 500 кв.м. Там няма планове клас А, както и такива на стадий в градеж. Офисите са ситуирани най-вече в необятен център - 42%.

Изводът, до който доближават от Colliers e че множеството районни градове разполагат с капацитет да отговорят на условията на непрекъснато разрастващото се корпоративно търсене.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР