Независимо от грубата предизборна кампания всички избрани за общински съветници

...
Независимо от грубата предизборна кампания всички избрани за общински съветници
Коментари Харесай

В Созопол всички знаем кой кой е. Аз запазих добрия тон, но дали простих - ще замълча

Независимо от грубата предизборна акция всички определени за общински съветници ще бъдат членове на непрекъснатите комисии - дано покажат с какво мога да са потребни за съгражданите ни

Тихомир Янакиев стартира своя втори мандат като кмет на община Созопол. През 2019 година получи тежко финансово завещание от своя предходник Панайот Рейзи, само че все пак и макар всички рецесии, които сполетяха страната, съумя да извърши огромна част от своята стратегия. Удържа на ударите, които получи по време на акцията за вота през октомври т.г. Така спечели още повече доверие и победи още на първи тур с огромна преднина пред останалите съперници. Янакиев има и солидно болшинство в Общинския съвет, което значи, че без спънки от страна на опозицията ще продължи да работи по плановете за общината. Разговаряме с кмета Тихомир Янакиев в кабинета му, където той се завърна още в първия работен ден, откакто постави клетва.

- Г-н Янакиев, прави усещане, че от вашето болшинство в ОбС-Созопол пристигнаха всички оферти за съставите на непрекъснатите комисии в локалния парламент. Изненадващо е, нетипично като поведение в други Общински препоръки, са препоръчани съветници и от други партии. Как да тълкуваме този поклон?

- След като са определени всички тези сътрудници в Общинския съвет от нашите съграждани, те имат право, по закон, освен да участват на сесиите, само че и да вземат участие в работата на непрекъснатите комисии като членове. Смятам, че точно в комисиите се прави главната работа и е редно да се обезпечи действителни благоприятни условия за работа. Искам да отбележа, че нашата група се събират и взимат решения за това кое ще е най-добре за хората и за локалния парламент. Радвам се, че не са подхванали метод, в който да демонстрират, че единствено те са мощните, не са пренебрегнали сътрудниците от другите групи и дават късмет да се работи. Спомням си, а то беше единствено преди месец-два, когато се кандидатираха за общински съветници, говореха, че го вършат в името на хората. Сега е времето да облекат думите си в каузи.

- Но подобен баланс не помним в предишни мандати, а и за подобен метод се желае не просто схващане, а демонстрация на геройство, поради тежката предизборна акция.

- Малко ви е провокативен въпросът, което не е неприятно. Спомням си времето, когато аз не бях член на нито една комисия в Общинския съвет. Имаше такива времена. Тогава всичко в ОбС-Созопол ставаше под явния диктат на групата на ГЕРБ и в частност Панайот Рейзи - той беше олицетворението на тази власт. Подходът при нас би трябвало да е друг и всички общински съветници да получат опция да дадат най-хубавото от себе си за общината. Независимо в каква позиция са - дали ръководещи, или съпротива, те би трябвало да имат опция да работят. Защото другояче е елементарно да стоим в профил и да подлагаме на критика. Но когато би трябвало да се дават хрумвания, които в действителност са положителни, тогава става мъчно. Ето за какво аз съм отворен като кмет да се даде опцията на всички членове на локалния парламент да дадат от себе си най-хубавото. Искрено се надявам, че Общинският съвет ще оправдае упованията на хората. А и за себе си - пробвам се да работя за тях и ще се постарая, най-малко това, което зависи от мен, да го свърша.

- Вече говорите ли си като сътрудници в локалната власт с политическите си съперници? Имаше моменти по време на изборите, когато " играта " загрубя и даже се стигна до клане. 

- Мога единствено да кажа, че ние, аз и моят екип, успяхме да запазим положителния звук. Както и вие забелязахте, не сме създали нито една компрометираща крачка по отношение на съперниците си. Въпреки че имахме тази опция - живеем в дребен град и всички знаем кой кой е. Но почтено казано съм афектиран от обстоятелството, че такива очевидни неистини бяха оповестени. Естествено имаше неща, които кореспондираха с истината и това е обикновено - всеки следва да подлага на критика в такава акция. Но помията, която се изля върху фамилията ми и други фамилии... Това е подмолно, аморално и нечистоплътно. Затова няма да ви отговоря дали съм дал прошка.

- Какво желаете да постигнете през сегашния мандат? Предходният беше белязан от серия от рецесии - една след друга.

- Имаме доста работа. Ще действаме по няколко посоки. Финансовата непоклатимост е ясна - опитвахме се и постигнахме доста. Но би трябвало да държим жителите привлечени към ръководството на общината. Наша отговорност е да измислим методите и методите, по които да създадем по този начин, че те да са част от ръководството и да усещат властта като тяхна. Като кажат „ Общината ”, да виждат себе си. Това е едната ми концепция и даже бих споделил фантазия. Защото единствено тогава и ние ще можем да бъдем продуктивни. Искам от хората да бъдат също толкоз сериозни към мен, колкото бяха и през първия ми мандат.  Защото във всичките рецесии, които споменахте, с изключение на поддръжката на хората, които имаха вяра в мен, разчитах и на рецензията от съперниците си - когато тя е градивна и вярна, тъй като по този начин намирах моите неточности, които би трябвало да поправям. Така че разгадавам това да продължи и в идващите 4 години. 

От чисто материална позиция - това, което би трябвало да реализираме за благоустрояването на нашата община, има доста планове, по които към този момент работим и които към този момент са утвърдени. Давам образец с учебното заведение в с. Росен. Сега върви избора процедура за реализатор. За учебното заведение в Созопол също сме кандидатствали, то също е утвърдено и следва подписването на контракт. Такава е обстановката с ремонта на постройката на Общината, с детската градина. Това са съществени планове, като общата им стойност е към 10 млн.лв. 

Отделно сме кандидатствали с общините Несебър и Бургас по планове за интегрирани териториални вложения. Там третираме много повече места. Имаме план за ремонт на улици в Равадиново и в с. Равна гора. За създаване на улици, който съм съвсем сигурен, че ще бъде утвърден в кв. Месаря, където сме дали обещание да има цялостен кръг и кварталът да стане по-добър за живеене. Имаме план за реорганизация на пътя от с. Зидарово до Габър и Вършило. Ще работим по пътя за село Росен. 

- Какво се случи с този план?

- Пътят е държавен. Моята информация е, че има определен реализатор. Нещата ще се развият бързо. Моля се да има непрекъснато държавно управление, с цел да не се получават турболенции като предходните години. Служебните държавни управления, колкото и читави да са те, не са вид. Изпуснахме 3 години от новия програмен интервал поради непрекъснатата промяна, нямаше и бюджет, тази година беше рискова. Това е за първи път в историята бюджетът да се приема през септември. Всички тези трудности ненапълно ни дадоха опция да се учим и преодолявайки ги натрупахме богат житейски опит, който от тук нататък ще ни оказва помощ. Но аз постоянно обаичам да споделям нещо друго - не би трябвало ние, като политици, да се трансформираме в студено парче месо за хората. Без да приемаш болките и грижите на хората към теб, след време просто ще се окаже, че от теб няма потребност. Това са нещата, които предстоят. Но не забравяйте, че всичко това натоварва човешкия потенциал на Общината. Трудно ни е да се оправяме с толкоз доста неща едновременно - когато имаше 5-6 плана, по които да работиш редом, а сте общо трима индивида... В същото време има натиска да намаляме състава на общинските чиновници, само че и да вземем нови и нови действия.

Гледам и в обществената сфера. Добре, направихме Комплекса за обществени услуги, само че това са планове, които изискват хора, админи, специалисти. Няма по какъв начин без човешки капацитет да осъществяваш активност. Като се споделя „ няма хора за работа ”, това не е факсимиле. Един електротехник търсихме 6 месеца. Не сме давали високи заплати. Добре бе, хора, хем желаете по-високи заплати за администрацията, хем да не усилваме налозите, хем да не взимаме нови задължения, хем да не продаваме имущество. Ама нали би трябвало да има приходни източници. Ако пък вземеш подобен, който е обвързван с хора, да вземем за пример с паркингите, там би трябвало да назначиш чиновници. Тази година имаме 1.3 млн.лв. доход от превоз единствено. Но би трябвало да се управляват тези доходи, да се обезпечат. Не може с двама индивида да направиш 1.3 млн. лева, другояче всяка компания това щеше да прави. 

Друго огромно предизвикателство за морските общини, е сезонността. Не се ръководи елементарно община с ясно изразен сезонен темперамент. Сега желаеме да удължим сезона от позиция на културния календар, обсъждаме септември да стане месец на културата, желаеме да изтеглим към есента няколко спортни събития. Всичко това да води хора в Созопол, с цел да има придвижване на хора и респективно на пари. Хората да са удовлетворени.

- Това лято съвсем всяка вечер имаше културни събития в Созопол.

- Имаше, да. Всяка вечер. Даже опитваме да вдигнем равнището и малко да променим метода на работа. Докато допреди няколко години всичко беше изцяло гратис, а качеството на артистите беше друго, в този момент се стремим да вкараме повече платени събития с актьори на по-високо равнище. Да знаеш защо плащаш, да отидеш там освен, с цел да убиеш час-два, а да се насладиш в действителност.

- Извършвате главен ремонт на ул. „ Виа Понтика ”. Предвиждате ли други сходни планове, по кое време се чака и промяна на канализацията?

- Чакаме огромния план на ВиК за Бургаска област на стойност към 400 000 000 лева, който трябваше още предходната година да е почнал. Мисля за нас, за община Созопол. По този план чакаме поправки по южната част на полуостров Буджака. Там няма действително настоящ канал за отпадни води с тласкатели и пречиствателна станция. Това ще бъде построено. Другото такова място, къде трябват КПС-та, ще е Червенка. Ще има централен канал, където всички хора да могат да заустват своите отпадни води от битовата канализация. Когато това стане, надяваме се през 2024 година, ние ще стартираме да асфалтираме този обръч - малко под ЛИДЛ, ще се завърти до Каваци - асфалтиране, с тротоари, с ново осветяване. Да могат най-малко хората по тази улица - съществена артерия - да имат комфорт за напредване. Там живеят куп хора, а изискванията са отвратителни. 

- Ще има ли промени в екипа ви? Смяна на зам.-кметове или кметски наместници?

- Няма да усилваме ресорите, само че промени ще има. След Нова година. Сега сме се съсредоточили във всичко, за което нагоре приказвах - очаквам от сътрудниците да проработи ОбС-Созопол, тъй като има доста работа. На 22 декември ще има още една сесия. Оттам нататък ще ви уведомя какви тъкмо ще са измененията. Такива ще има, само че няма да са огромни.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР