Независимо дали вярвате или не, Бъдни вечер винаги е повод

...
Независимо дали вярвате или не, Бъдни вечер винаги е повод
Коментари Харесай

Вярвате или не, на Бъдни вечер винаги се слагат 7, 9 или 11 ястия

Независимо дали вярвате или не, Бъдни вечер постоянно е мотив освен за извънредно вкусна постна вечеря в компанията на най-близките ви хора, само че и за доста радостно въодушевление със странните обреди на вечерята преди тази свята нощ.
Някои от ритуалите от дълго време са забравени. Други пък дтриктно се съблюдават от едно време, та чак до наши дни. За това взехме решение да ви ги напомним.

- Ястията са седем, девет или дванайсет – свещени цифри от древноюдейската Кабала. Само водата и виното не влизат в тази численост.

- Храната е постна, без каквито и да било скотски съставки. Прави изключение медът, който е артикул на пчелите, само че у нас обичайно се счита за постна храна.

- На масата участват боб, пълнени чушки, лозови или зелеви сармички, варено жито, зелник, тиквеник, ошаф, чесън, мед, орехи, плдове и ритуален самун, наричана боговица, богова питка, богов кравай и благословник.

- В някои краища се подготвя питка с пара в нея - благополучие през цялата година чака оня, на който се падне парата.

- Класическите ястия могат да се заменят за многообразие с предписания, съдържащи всевъзможни други варива като леща, булгур, нахут, елда или разнообразни брашна... А за какво не и новите звезди киноа и амарант?

- Всички ястия за Бъдни вечер се съчетават прелестно с младо алено вино, на което тъкмо в този момент му е времето, само че също и с други червени виновност с по-леко тяло като гъмза, памид или по-леко мерло.

Поверията:

- Преди да се подреди празничната софра, стопанинът подготвя и възпламенява в огнището голям дънер или бъдник, който ще остане да тлее цяла нощ – за здраве и добър живот през цялата година. Според ритуала дървото е дъбово, буково или крушово и по горенето му се познава каква година чака фамилията – колкото повече искри хвърчат, толкоз по-богата ще е реколтата.

- Вечерята стартира рано, с цел да се налеят и узреят по-рано житата.

- По старовремски бит преди началото й най-възрастният мъж прикадява трапезата, къщата, зимника, хамбара, кошарата...

- Отново най-възрастният мъж подвига високо питката над главата на най-малкото дете (за да е толкоз високо житото), разчупва я и поставя едната част пред иконата на Богородица (който има в дома си такава) или на високо място - за къщата. Другата част разделя сред всички на масата.

- Веднъж седнали на масата, никой не трябва да става от нея, а в случай че въпреки всичко се наложи някому, той би трябвало да върви наведен, с цел да са приведени и житата от доста зърно.

- Който желае да му върви през годината би трябвало да опита от всичко на масата.

- След вечеря сътрапезниците стават по едно и също време от масата, която не се подвига до сутринта, тъй като има вярване, че умрелите идват да се нахранят.

- Девойките пъхат парче от обредния самун или питката под възглавницата си преди да заспят, с цел да сънуват бъдещия си брачен партньор.

- Здраве и шанс чакат индивида, който кихне пръв.

- На Бъдни вечер хората гадаят бъдещето си и по орехите – в случай че ядката на счупения орех е здрава, който го е счупил, също е здрав през идващата година.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР