Независимо дали става въпрос за китайския юан, златото или дори

...
Независимо дали става въпрос за китайския юан, златото или дори
Коментари Харесай

Как противопоставянето между Китай и Индия пречи на детронирането на долара

Независимо дали става въпрос за китайския юан, златото или даже биткойна, полемиката за другите възможности на щатския $ като международна аварийна валута бушува повече от година.

Разпалван от опасенията, че Вашингтон употребява като оръжие деноминираната в щатски долари световна финансова система против Русия поради войната в Украйна, дебатът стана доста натоварен. Дори по време на срещата на върха на БРИКС през август се заприказва за основаване на обща валута на блока.

Бившият икономист от Белия дом Джоузеф Съливан даже съобщи, че единната валута на БРИКС може да подкопае господството на $.

Блокът се управлява от огромните разрастващи се стопански системи Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Създаването на обща валута обаче не е елементарно и ще изисква другите страни от БРИКС да се обединят по доста въпроси, като основаването на централна банка и последователното унищожаване на валутите им.

Еврото да вземем за пример е резултат от десетилетия подготовка в границите на Европа, а потреблението на валутата в международен мащаб към момента е надалеч на второ място след щатския $. През август той представляваше 48% от световните заплащания посредством системата SWIFT – надалеч по-напред от каузи на еврото от 23%.

Има и още един проблем. Индия и Китай - двете най-големи стопански системи в блока - не се схващат.

Джим О'Нийл, някогашният основен икономист на Goldman Sachs, който вкара акронима BRIC през 2001 година (Южна Африка се причисли към блока през 2010 година, с цел да получим BRICS), в последно време сондира отзиви по отношение на препоръчаната концепция за единна валута.

" Дори не може да съберете Индия и Китай в една и съща стая, тъй че концепцията, че те ще се ангажират със споделена валута и ще се откажат от личната си вътрешна парична политика, е просто полуда ", разяснява О'Нийл пред Business Insider.

Други анализатори също дефинират връзките сред Китай и Индия като напрегнати и като " мъчителната точка " в блока на БРИКС.

Отношенията сред Китай и Индия датират от епохи, само че страните са въвлечени в териториален спор в актуалната история по общата им хималайска граница - и даже водят война през 1962 година

Въпреки че в последните десетилетия са по-приятелски настроени, съседите наподобява навлизат все по-дълбоко в територията на врага от 2020 година насам на фона на граничния спор и възходящия шовинизъм както в Китай, по този начин и в Индия.

Двете страни като че ли се сдобриха през август на срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург, когато китайският водач Си Дзинпин и индийският министър председател Нарендра Моди се съгласиха да деескалират напрежението на противоречивата граница.

Само месец по-късно обаче положителните връзки още веднъж бяха под въпрос, когато Си не участва на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи - за първи път от 2008 година Пекин не даде пояснение за отсъствието на Си, като министър председателят Ли Цян водеше китайската делегация вместо него.

Лиу Пенгю, китайския представител във Вашингтон, споделя пред Insider, че Си неотдавна е разговарял с Моди в коридорите на срещата на върха на БРИКС – по искане на индийския водач.

" Президентът Си акцентира, че подобряването на китайско-индийските връзки служи на общите ползи на двете страни, а също по този начин благоприятства мира, стабилността и развиването на света и района ", споделя Лиу, добавяйки, че обстановката на границата е постоянна.

Като оставим политиката настрани, не оказва помощ и фактът, че двете страни се трансфораха в стратегически съперници и на икономическия фронт.

Китай е втората по величина стопанска система в света, с размер от 19,4 трилиона $, съгласно Международния валутен фонд.

Индия пък е петата по величина стопанска система, с БВП от 3,7 трилиона $. Има малко индикации, че Брутният вътрешен продукт на Индия ще изпревари този на Китай през идващите пет десетилетия, само че към момента не може да се отхвърли, че двата най-големи разрастващи се пазара в света са гневни противници.

По оценки на Организация на обединените нации Индия изпреварва Китай тази година като най-населената страна в света. Като прибавим младото население - междинната възраст е 28 години – Индия става примамлива за непознатите компании, които желаят да диверсифицират рисковете, премествайки производството си отвън Китай – фабриката на света от 40 години насам.

Сред петимата членове на БРИКС " най-голямата болежка " са търканията сред Индия и Китай, споделя пред Insider и Абишур Пракаш, създател на консултантската компания The Geopolitical Business. Той прибавя, че е " доста малко евентуално някоя от двете страни да се съгласи да разчита на валута, доминирана от другата ".

Като се има поради, че Китай и Индия са най-големите играчи в БРИКС, от решаващо значение е най-малко те да стигнат до някаква обща основа, с цел да се случи сходен план.

Срещата на върха на БРИКС през август приключи без сходно решение и всичките пет члена излязоха с разнообразни и спорни мнения за дедоларизацията. Изглежда, че единствено Русия и Бразилия в действителност упорстват за обща валута на БРИКС. Китай не е коментирал концепцията, до момента в който Индия и Южна Африка обявиха, че тя не е на дневен ред на последната среща на върха.

За Амитенду Палит, началник на Института за южноазиатски проучвания в Националния университет на Сингапур, има и по-големи проблеми, които стоят на пътя на общата валута на БРИКС.

Например прекомерно другата регулаторна среда и това че валутите на нейните членове не могат елементарно да се търгуват на валутните пазари.

Що се отнася до политическите разлики, Палит счита, че страните членки в последна сметка са рационални. И Китай, и Индия са наясно, че са съперници - и въпреки че " никой няма в действителност да отстъпи, това не значи, че те стопират да работят между тях ", споделя Палит пред Insider.

" Важното е, че и двете страни не престават разговора между тях ", прибавя той.

О'Нийл, скептичният татко на политическия блок на БРИКС, към момента вижда огромен капацитет за групата, само че единствено в случай че нейните членове могат да работят дружно.

Дори и да се появи валута на БРИКС, нейното потребление евентуално ще да бъде лимитирано.

Пракаш споделя, че тя ще се употребява в " доста тесни случаи или за планове на БРИКС ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР