Независимо дали преглеждате фийда си в Instagram или гледате риалити

...
Независимо дали преглеждате фийда си в Instagram или гледате риалити
Коментари Харесай

Медицинският туризъм в Европа процъфтява – но кой плаща цената

Независимо дали преглеждате фийда си в Instagram или гледате риалити шоу, сигурно сте ги забелязали.

Ослепителни перлено-бели фасети.

Известни като холивудска усмивка до неотдавна, в този момент те към този момент се назовават " турски зъби ", заради мястото, където най-често се слагат.

Наред с известните процедури като ринопластика (корекция на носа), увеличаване на бюста и ботокс, тези ослепителни зъби са желани от доста инфлуенсъри и риалити звезди в Европа, а това кара почитателите им да пътуват в чужбина, с цел да реализиран същия блестящ тип, само че на по-ниска цена, написа TimeOut.

Бумът в търсенето на сходен тип услуги трансформира образа на туризма подобен, какъвто го познаваме.

Въпреки че липсват публични данни за изходящите медицински туристи, Службата за национална статистика на Обединеното кралство пресмята, че през 2019 година 248 000 поданици са пътували в чужбина за здравно лекуване, което е повече от 120 000 през 2015 година

Същевременно субективните данни сочат, че този брой продължава да нараства. Това не е чудно: спрямо цената на козметичните процедури на Острова, тези в чужбина са доста по-евтини за британците, които надали биха могли да си ги разрешат вкъщи.

Модната вълна на фасети в усмивката не е единственият симптом за възходящата известност на медицинския туризъм.  

Миналата година лондонската транспортна мрежа TfL попадна под обстрел поради проявление на спорни реклами за на ниска цена увеличаване на бюста и зъболечение в чужбина.

Огромен е и броят на хората, които разгласяват влогове за прекарванията си от козметични процедури в чужбина - търсещите се насочат към места като Турция, Хърватия и Източна Европа, с цел да се завърнат с ослепителни усмивки, охолно деколте и задни елементи като на самба танцьорка от Бразилия.

Искам да наподобявам на…

По неофициални данни, съществува ясна връзка сред възходящия интерес към пластичната хирургия и това, което виждаме по малкия екран.

През юни, по време на летния сезон на риалити шоуто " Островът на любовта " в Обединеното кралство, търсенията на " турски зъби " се усилват с невероятните 10 000 % за една нощ, откакто участничката Джес Хардинг разказа своя вид мъж като " приветлив с турски зъби ".

Много мъже, като тези, които търси Хардинг, също се насочват към чужбина за зъболекарски и хирургически процедури.

Трансплантацията на коса бързо се трансформира в най-популярната процедура за мъже, като до един милион души годишно се стичат в Турция, с цел да получат набор от космени фоликули, които след време ще се трансфорат в чисто нова коса.

Опасности и достижения

25-годишната Джанай Хънтър от Кройдън, Лондон, стартира да обмисля пластична промяна преди 7 години след раждането на детето си и едвам предишния октомври се взема решение на нея.

" Проучвах клиники в Обединеното кралство, с цел да видя дали мога да получа финансиране, само че нямам най-хубавия кредитен портфейл, тъй че потърсих опция да отида в чужбина ", споделя младата жена пред TimeOut.

Тя взема решение да си направи коремна пластика с 360 lipo - известна процедура след бременност, която стяга коремната преса и отстранява непотребните мазнини в региона на ханша, гърба и корема.

" Избрах Турция, тъй като цените в Обединеното кралство са неуместно скъпи ", споделя тя.

Цената на коремната пластика на Острова е сред 5000 и 10 000 паунда, а 360 lipo е над 7000 паунда.

Въпреки че Хънтър е прочела всички ужасяващи истории за провалени процедури в чужбина, има вяра, че изследването ѝ е дало опция да работи рационално.

Преглеждайки безкрайните благоприятни условия за хотелски пакети и клиники, избира една от най-големите компании за козметичен туризъм в Турция - MedAway.

Общата стойност на пакета, който включва интервенцията, първокласен хотел в Истанбул, трансфер с кола сред хотела и клиниката, както и компаньон, ѝ коства 4800 паунда. И тя споделя „ да “.

Едноседмичното пътешестване на Хънтър е безпроблемно.

" Резултатите ми са в действителност невероятни ", споделя тя. Освен сполучливата интервенция, клиничните уреди са били хигиенични, личният състав е бил професионален и грижлив, а хотелът изненадващо първокласен.

" Единственото нещо, от което съм малко разочарована, са грижите след завръщането ми в Обединеното кралство, само че в този момент нямам никакви терзания ", добавя тя.

Въпреки че Хънтър има добър опит, тя не е разговаряла с хирурга си досега, в който е пристигнала в Турция.

В несъгласие с " безапелационния " съвет на Кралския лицей на хирурзите в Обединеното кралство, съгласно който сред консултацията и интервенцията би трябвало да минат най-малко две седмици, Хънтър е провела първичната си консултация след кацането и е минала процедурата на идващия ден. Освен това е помолена да заплати в брой, което прави.

Но даже и при толкоз доста сполучливи истории, които се популяризират в каналите на обществените мрежи, е невероятно да се пренебрегне картината, показана от медиите: съмнителни хигиенични практики, несполучливи резултати и шокиращи смъртни случаи.

От 2019 година насам минимум 25 английски медицински туристи с процедури в Турция са умряли. Сред тях е и 31-годишната Мелиса Кер, чиято гибел през 2019 година след интервенция за покачване на задните елементи влезе в новините, защото Обединеното кралство разгласи, че публични лица ще пътуват до Турция за регулаторни диалози.

Защо Турция

Според Британската асоциация на естетичните пластични хирурзи през последните три години се следи 94% нарастване на броя на английските туристи, които са се подложили на интервенции и стоматологични процедури, а тези, осъществени в Турция, са повече от три четвърти от тях единствено през последните шест месеца.

През ноември беше оповестено, че с помощта на процъфтяващата промишленост за медицински туризъм, Турция ще изпревари Франция като втора най-популярна дестинация в Европа.

Статистическите данни приказват сами: през 2022 година Турция е посрещнала 1,2 млн. медицински туристи, а съгласно оценките този туризъм внася в страната 2 милиарда паунда годишно. Със сигурност, потокът от задгранични пари е добре пристигнал в стопанска система с почти 65% инфлация.

Случаят на Анталия

Синан Баран Баяр, специалист по резистентен туризъм от Анталия – втората най-популярна дестинация за козметичен туризъм в Турция след Истанбул, не е напълно склонен с горното изказване.

" Икономическите условия в Турция не са положителни ", споделя, представен от TimeOut. " Много хора от фамилията ми, в това число и аз, работим в туристическата промишленост. И макар че може да наподобява преференциално, тези от нас, които живеят в града, се усещат като жители от втора класа ", добавя Баяр.

По думите му, Анталия от дълго време е център на туризма, само че през последните години нещата са се развили, защото притокът на най-вече английски и немски туристи е трансформирал образа на града на всички фронтове.

" От една страна, трафикът е непрекъснат, а за това не оказват помощ множествата от бледи и превързани чужденци, които препълват града. Непрекъснато се откриват нови стоматологични клиники, центрове за трансплантация на коса, спа центрове и салони за маникюр – те обслужват туристите с дълбоки джобове, само че са изцяло недостъпни за локалните хора ", недоволства Баяр.

Допълнителен проблем е, че в търсене на по-изгодни благоприятни условия доста от най-хубавите хирурзи и лекари в страната или са напуснали, което е довело до понижаване на стандартите на здравното обслужване, или просто са загърбили публичното опазване на здравето, с цел да отворят частни клиники, което още веднъж е неприятна вест за турските жители.

Ако не се вземат ограничения, Баят предвижда, че медицинският туризъм ще продължи да основава съществени проблеми както за посетителите, по този начин и за локалните хора.

При толкоз доста неустановеност, както във връзка с резултатите от интервенциите, по този начин и за смекчаването на по-широкото влияние на медицинския туризъм върху локалните стопански системи, правилният път напред остава неразбираем.

Докато се появяват нови и недостижими трендове в хубостта, към които се постанова да се трансформираме, вероятността за налично хирургическо усъвършенстване в чужбина постоянно ще бъде изкусителна.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР