Независимо дали ни харесва или плаши, историята показва, че бъдещето

...
Независимо дали ни харесва или плаши, историята показва, че бъдещето
Коментари Харесай

7 научнофантастични изобретения, които се превърнаха в реалност

Независимо дали ни харесва или плаши, историята демонстрира, че бъдещето постоянно е предсказано в научнофантастичните книги. Голяма част от технологиите, които са естествена част от всекидневието ни, първо са били единствено бегла концепция в мозъка на някой научнофантастичен публицист.
Пророческата известност на жанра се простира хилядолетия обратно: писатели размишляват за пътешестване в Космоса още през 175 година сл. Хр., когато сирийският сатирик Лукиан от Самосата си показва кораби, летящи до Луната.

Ето няколко образеца за технологии, въодушевени от научната фантастика
1. Дефибрилаторът. Д-р Франкенщайн, героят на Мери Шели, съживява мъртвата плът, въодушевен от галванизма (манипулиране на мускулите с електрически ток). През 1947 година доктор Клод Бек избавя пациент с удар от 60 Hz в сърцето от домашния си дефибрилатор. То използва  изменчив ток от захранващ контакт, който доближава непосредствено в сърцето посредством електроди вид „ лопатка ". През 50-те години дефибрилаторите към този момент се употребяват в лечебни заведения по целия свят.
2. Космически станции. В новелата на Едуард Хейл от 1869 година „ Тухлената луна “ (The Brick Moon) се разказва структурата и изстрелването в орбита на сфера с диаметър 60 м., построена от тухли. Устройството е предопределено като средство за навигация, само че инцидентно е изпратено с хора на борда. Те оцеляват и по този начин новелата дава и първото художествено изложение на галактическа станция. През 1971 година руската стратегия „ Салют “ изстрелва първата галактическа станция.
3. Машинно самообразование. Героите в романа на Самюел Бътлър от 1872 година „ Erewhon “ осъзнават, че компютрите „ в последна сметка са предопределени да изместят човешката раса “, тъй че те не разрешават интелигентните машини. През 1959 година американският пионер в областта на ИИ Артър Самуел кодира състезател на шашки, който усъвършенства своя метод, до момента в който не съумява да го победи.
4. Лабораторно развъждане на месо. В своя роман „ Мизора “(Mizora) от 1880 година Мери Брадли Лейн разказва амазонките, които трансформират химическите детайли на говеждото в синтетични бургери, като назовава процеса „ по-икономичен метод за приемане на месо, в сравнение с посредством угояване на животни. “ И не е надалеч от истината. През 2013 година холандският академик Марк Пост стартира развъждането на кюфтета в епруветка, тръгнали от стволови кафези на говеда. За да бъде направено първото, са били нужни повече от 250 000 $.

5. Дългосрочно предпазване на топлинна сила. В утопичния роман на Рокея Хосеин „ Мечтата на Султана ”(Sultana’s Dream) учени откриват метод за хващане и предпазване на слънчевата сила и по този начин топлят градовете през студените месеци. След десетилетия на огромни планове „ фантазията ” се сбъдва през 2007 година В Алберта, Канада, жегата нагрява течност в подземни тръби. После затоплената повърхнина излъчва топлота в 52 жилището през целия зимен сезон.
6. Електрошоково оръжие (тейзър). В описа „ Том Суифт и неговата електрическа пушка ” се разказват детайлности за момче откривател, чийто бластер зашеметява цели с „ мощен удар от съхранена електрическа енергия ". Тази концепция наподобява изпълнима за инженера на НАСА Джак Кавър, чийто T.A.S.E.R. е акроним на заглавието (Thomas A. Swift's Electric Rifle). Патентованото от него оръжие през 1974 година изпраща електрически заряд непосредствено в нервната система на задачата.
7. Преносимо аудио. Рей Бредбъри, общоизвестно на всички, желал да предотврати антиутопичното бъдеще, а не да го предсказа. Но една от технологиите в романа „ 451 градуса по Фаренхайт ” бързо става действителност: микро радио за ухото, което обезпечава „ електронен океан от тон, музика и диалект ”. Година след издаване на книгата (1953 г.), компанията Texas Instruments стартира всеобщото произвеждане на първото портативно радио.

Източник
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР