Независимият преносен оператор Ай Си Джи Би (ICGB) финализира търговете

...
Независимият преносен оператор Ай Си Джи Би (ICGB) финализира търговете
Коментари Харесай

Над 70% от предлагания капацитет на газопровода Гърция - България е резервиран за периода 2023-2024 г.

Независимият метафоричен оператор " Ай Си Джи Би " (ICGB) завърши търговете за свободния годишен потенциал на газопровода Гърция - България - " Ай Джи Би " (IGB) за идната газова година 2023-2024, оповестиха от сдружението. Над 70 % от предлагания потенциал е запазен, а останалото количество ще се предлага на тримесечни, месечни и дневни търгове.

" Търговете, извършени на две съществени платформи за запазване на потенциал, предложиха наличния потенциал по интерконектора за пет поредни газови години. Резултатите са отлични, има и нови снабдители на газ, които за първи път навлизат на нашия пазар с помощта на новата инфраструктура - за нас това е доказателство за стратегическата роля на IGB ", обявиха изпълнителните шефове на " Ай Си Джи Би " Теодора Георгиева и Джордж Сатлас. По думите им над 37 милиона kWh/ден са резервирани за газовата година 2023/2024, което се равнява на над 70 на 100 от наличния неосвободен потенциал за този интервал.

Тези позитивни резултати се дължат частично и на стратегическото решение на " Ай Си Джи Би " да предложи и квазигодишен потенциал в точката на междусистемно свързване с гръцкия народен оператор на преносна система ДЕСФА (DESFA), което ще разреши превозването на природен газ при плануваното въвеждане в употреба на LNG терминала в Александруполис. " Това беше основно решение и ние положихме систематични старания за координиране на този метод с операторите на прилежащи преносни системи и за приемане на нужните утвърждения от националните енергийни регулатори ", означиха Георгиева и Сатлас.

Към момента интерконекторът оперира с общ потенциал от към 3 милиарда куб. метра годишно, като 1,57 милиарда куб. метра годишно са резервирани по дълготрайни контракти, които обезпечават достъп до природен газ от Азербайджан. Останалият разполагаем потенциал се предлага на две съществени европейски платформи - платформата за резервации PRISMA за точките на междусистемно свързване с оператора на преносната система на Трансадриатическия газопровод (TAP) и с DESFA в Комотини, Гърция и платформата RBP за точката за междусистемно свързване с националния оператор " Булгартрансгаз " в Стара Загора, България.

Българска телеграфна агенция напомня, че започна наложителна процедура за оценка на пазарното търсене за прибавен капацитет съгласно Регламент (ЕС) 2017/459 (NC CAM). Целта е да се направи оценка на пазарното търсене за увеличение на техническия потенциал на газопровода Гърция - България до близо 5 милиарда куб. метра годишно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР