Независима комисия, разглеждаща сексуалното насилие над непълнолетни в Католическата църква,

...
Независима комисия, разглеждаща сексуалното насилие над непълнолетни в Католическата църква,
Коментари Харесай

Повече от 4800 жертви на сексуално насилие, разкрити в католическата църква в Португалия

Независима комисия, разглеждаща половото принуждение над малолетни в Католическата черква , съобщи във вторник, че е документирала случаи, сочещи минимум 4815 жертви , осведоми „ BBC “.

Създадена от Португалската епископска конференция за проучване на злоупотребите през последните десетилетия, комисията добави, че това е върхът на айсберга . Представяйки отчета, президентът на комисията, детският психиатър Педро Щрехт , разказа задачата му като „ предоставяне на глас на мълчанието “ на жертвите. Той отдаде респект на стотиците, които се свързаха с неговия личен състав, с цел да дадат показания. И съобщи:

„ Те имат глас. Те имат име. “

Общо комисията документира 564 прекарвания на хора, които са разказали, че са били жертви на малтретиране от свещеници или други църковни чиновници. Учението преглежда случаи, датиращи от 1950 година В доста случаи свидетелствата сочат, че други малолетни са били измъчвани – отсам и оценката за хиляди други жертви.

По време на своята презентация Щрехт цитира свидетелствата на жертвите, наблягайки въздействието , което насилието оказва върху тях. Той цитира „ черната дупка “ , в която една жертва е признала, че е живяла.

Президентът на Португалската епископска конференция Хосе Орнелас, свещеник на Лейрия-Фатима, би трябвало да направи изказване по-късно. В неделя той увери, че е получил отчета „ с признателност “ и че изключителна сесия, планувана за 3 март, ще обмисли най-хубавия метод да се предложи „ правдивост “ на жертвите.

По данни на комисията на прокуратурата са предадени общо 25 каузи. Много други изпаднаха отвън отминалостта на този интервал. Сред рекомендациите, които отчетът прави, е, че в случаите на хипотетично полово принуждение над малолетни, съществуващата наредба, съгласно която жертвите могат да подадат наказателна тъжба до 25-годишна възраст , даже в случай че се ползва отминалост, би трябвало да бъде увеличена до 30.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР