Незаконно назначената за българска европрокурорка Теодора Георгиева се оказа протеже

...
Незаконно назначената за българска европрокурорка Теодора Георгиева се оказа протеже
Коментари Харесай

Българска европрокурорка Теодора Георгиева се оказа протеже на Пламен Бобоков


Незаконно назначената за българска европрокурорка Теодора Георгиева се оказа протеже на подсъдимия предприемач Пламен Бобоков по русенска линия. Тя забърка страшна каша с европейските обвинители в България в желанието си да седне на мястото на основния прокурор Иван Гешев. А към този момент – и да налее масло в огъня на деятелите от „ Демократична България ”, които желаят импийчмънта на президента Румен Радев.

 

Това изплува от нестихващите кавги около Теодора Георгиева след напускането на 5-ма от така и така незапълнената численост български делегирани европрокурори. Както и от двата извънредно остри сигнала против нея, изпратени предходната седмица до европрокурор № 1 Лаура Кьовеши и от група еврообвинители у нас, и от чиновници в офиса на европрокуратурата в София, които след намесата на Георгиева към този момент са някогашни.

 



В понеделник у нас дойде делегат на Кьовеши от Отдела за вътрешен одит на Европейската прокуратура, който да проверява повода за негодуванието против Георгиева първо при чиновниците. А незабавно след изпращането на сигналите до Кьовеши Георгиева е събрала и делегираните европрокурори, и чиновниците им и е вдигнала мощен скандал поради жалбите против нея под надслова „ вие желаете да ме уволните, само че аз ще уволня всички ви “.

Междувременно стана ясно, че Кьовеши е провела поверителен телефонен диалог със служебния правосъден министър Крум Зарков.

 

А от формалното известие в уеб страницата на европрокуратурата за него излиза наяве, че еврообвинител № 1 е поискала, общо взето, безусловно независещи от Зарков неща, който даже и да желае, няма по какъв начин да извърши. Най-малкото поради признатите на 8 август 2022 година промени в Закона за правосъдната власт, които напълно регламентират активността на европрокуратурата в България и от които излиза наяве, че всички дейности за нейното дейно действие са в ръцете точно на Теодора Георгиева.

Фактът обаче, че Кьовеши упорства пред Крум Зарков той да се оправи с тези проблеми, значи, че Георгиева явно трансферира отговорностите за бездействието си, както за оборудването на към този момент предоставената постройка на знаковия адрес „ Раковски “ 134 в столицата за български офис на европрокуратурата, по този начин и за непопълнената численост от 15 делегирани европрокурори у нас, макар че структурата действа към този момент 4-та година. Към това се прибавя и прекомерно озадачаващото искане на Кьовеши за „ незабавно назначение на специфични и профилирани полицейски следователи към Европейската прокуратура “.

 

Оставяйки настрани нонсенса „ специфични и профилирани полицейски следователи “, в този случай камъните явно към този момент хвърчат и по посока на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. А и издават цялостното непознаване на действителностите в България от страна на Кьовеши или умишленото й заблуждаване за тях. Следователите у нас са към прокуратурата и Демерджиев няма по какъв начин да извърши настояването на основната европрокурорка.

 

За сметка на това обаче тя ще получи всички учредения да твърди, че двама български министри от служебния кабинет на Румен Радев, на които освен това той изключително държи – Зарков и Демерджиев, саботират работата на европрокуратурата у нас. Както и ще даде още един коз в ръцете на кръга, който желае импийчмънт на Радев – „ Демократична България ”, до който Теодора Георгиева е изключително близка.

 

Колкото до настояването на Кьовеши към Зарков за анекдотично проточилото се непопълване на броя от 15 български европрокурори, въобще не е ясно за какво то е отправено към него. На последния от общо четири състезанието, извършени за задачата до момента, са класирани трима души от Софийска градска прокуратура – Веселин Бенчев, Михаила Райдовска и Юлияна Христова. Бенчев към този момент е изслушан в европрокуратурата и сякаш има късмет да бъде назначен за български делегиран европрокурор. Позициите на другите две обаче са под въпрос.

 

До този миг след извършените състезания у нас са отхвърлени над 80 утвърдени от България за делегирани европрокурори. Цифрата озадачава освен самите тях и сътрудниците им, само че и цялата юридическа общественост в страната ни. Всички заедно се питат какво тъкмо желае Кьовеши, по какви критерии и стандарти и с каква подготовка, откакто всичко това е написано в Регламента за основаването и съществуването на Европейската прокуратура. А главният им въпрос е: Кьовеши ли ги отхвърля или това се случва под давлението на Теодора Георгиева за да не позволява хора, които ще се преценяват със закона, а не с прищевките й.

Ярък образец за последното е провелата противозаконния разпит на Васил Божков – Елена Попова.

Въз основа на неговите изказвания, които бяха показани от експремиера Кирил Петков като свидетелски показания, бяха осъществени противозаконните арести на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова. След произнасянето на българския съд по случая обаче Попова под паника напуща европрокуратурата. Заедно с към този момент напусналия Бойко Калфин, Ивайло Илиев и още трима. Към тях се прибавят и напусналите 5 от общо 6-те служителки в българския офис на европрокуратурата, при които емисарят на Кьовеши пристигна в понеделник. За установяването на обстоятелствата, свързани с недоволството и на делегирани европрокурори, и на чиновници обаче позволение би трябвало да даде основния прокурор Иван Гешев, както Кьовеши желае от Зарков.

Според източници от юридическите среди, точно Теодора Георгиева внушава на Кьовеши, че номинираните у нас за делегирани европрокурори, са протежета на Гешев, в чиито стол се е прицелила. В по-тесни кръгове у нас фамозната Тошка, както й споделят на галено околните й, даже ги наричала „ гешевчета “. И явно е получила обещанието на предходните ръководещи от „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ да измести Гешев още при започване на ръководството им през предходната година. Тогава експремиерът Кирил Петков съобщи, че за основен прокурор ще доведат човек от европейските структури. В оня миг озадачението беше голямо, само че с днешна дата завесата се подвига от ден на ден.

 

Теодора Георгиева обаче не може да върви необезпокоявана към задачата си, до момента в който сегашните делегирани европрокурори, колкото и да са малко, заемат постовете си, защото са изцяло осведомени с неспособността й да извършва сегашните си функционалности. Затова тя е измислила фокус, с който да ги уволни. Под претекст, че са некадърни и мързеливи, родната европрокурорка се кани да изиска препоръка на хората в българския офис на европрокуратурата, в която да им даде негативна оценка за работата и да ги освободи, доверяват осведомени с желанията на Георгиева.

В заверата взе участие и директният й заместител и наместник в България Димитър Беличев, който също е протеже на Пламен Бобоков като някогашен юрист в негови структури.

Но той си върви по личен сюжет. Прекаралият безплодно 7 години като народен специалист в ОЛАФ Беличев и то по време на много сериозните измами с евросредства у нас, откъдето стана делегиран европрокурор, на собствен ред се точи за поста на самата Теодора Георгиева. Затова той е заинтригуван от освобождението на Гешев, което може да стане единствено в случай че Георгиева успее да се катапултира на мястото му. Вече очевидно дефинитивно насърчена и от мантрите на Политическа партия и Демократична България, че ще имат над 123 депутата в идващия парламент.

За да подтиква от своя страна благодетелите си за по-енергични дейности против Гешев, тя се пробва да им даде и козове за новата им самодейност – импийчмът на президента Радев, в която въвлича и Кьовеши, както стана по време на арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова. Като й внушава безусловно незаконосъобразни претенции към министъра му Крум Зарков, ангажирайки и другия му министър Иван Демерджиев.

Припомняме, че Георгиева заема безусловно нелегално поста си в Европейската прокуратура, тъй като е класирана едвам трета за длъжността. А също така е в изострен спор на ползи, защото брачният партньор й Васил Георгиев е зам.-министър на външните работи от квотата на „ ИТН ”, откъдето стана и народен представител. Но преди този момент също е работил в структурите на братята Бобокови, единият от които – Пламен, е изтъкнат кадровик на посланици, както стана ясно от разкрити есемеси до президентския консултант Пламен Узунов. Като зам.-министър Васил Георгиев отговаряше отраслово и за повдигането на българското несъгласие за участието на Северна Македония в Европейски Съюз, а развоят на този сюжет е повече от скръбен.

Един от най-върлите съперници на Иван Гешев, а неотдавна и начинател на самодейността за импийчмънт на Румен Радев – Христо Иванов, пък предходната година, когато беше народен представител, бе засечен да влиза в колата на Пламен Бобоков пред Народното събрание. Тогава политикът изясни, че предприемачът е изискал от него подпомагане за някакъв културен план. Последните събития към българската европрокуратура и българския президент обаче демонстрират, че това пояснение, в случай че не е неистина, то най-малко е с двойно дъно.

Източник: Уикенд
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР