Незаконните строежи, изградени след 1 април 2001 г., да могат

...
Незаконните строежи, изградени след 1 април 2001 г., да могат
Коментари Харесай

Депутати от ГЕРБ предлагат механизъм за узаконяване на незаконни строежи

Незаконните градежи, построени след 1 април 2001 година, да могат да се узаконят, в случай че притежателите им платят 30% от строителната стойност на обекта. Това планува план за промени в Закона за устройство на територията, импортиран в Народното събрание от седем депутати от ГЕРБ.

Става дума за жилищни и смесени здания със приблизително застрояване, здания и уреди за публично обслужване с разгъната застроена повърхност от 1000 до 5 хиляди кв.м или с потенциал от 100 до 200 места за гости, вили, здания с ниско застрояване и уреди за публично обслужване с разгъната застроена повърхност до 1000 кв.м или с потенциал до 100 места за гости. Това оповестява " Капитал ".

В листата на подлежащите на легализиране противозаконни строителни обекти влизат още паркове, градини и озеленени площи до 1 хектар, реорганизация и главен ремонт на градежите от тази категория, както и вътрешни преустройства на постройките, с които не се визира структурата им.

Изискване за узаконяването е тези здания да са били възможни по настоящ обстоен организационен проект, както и по подобен, чиито разпореждания са работили по времето, когато са осъществени строителните действия.

Според поправките не подлежат на легализиране градежи или елементи от градежи в предпазени територии и вододайни зони, осъществени без позволение или при основни отклонения от издадените строителни бумаги и в нарушаване на Закона за предпазените територии.

В претекстовете си депутатите от ГЕРБ показват, че до момента такава прошка е имало за противозаконни градежи, построени до 31 март 2001 година И с приемането на Закона за устройство на територията този режим е отстранен.

В плана се планува от легализиране да могат да се възползват притежателите на земята, лицата, на които е учредено правото на градеж, или лицата, които имат право да строят в непознат парцел.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР