Неясната смърт на 22-годишната кюрдка Махса Амини, която беше задържана

...
Неясната смърт на 22-годишната кюрдка Махса Амини, която беше задържана
Коментари Харесай

Ирански министър призна, че протестиращи срещу режима ученици са затваряни в психиатрия

Неясната гибел на 22-годишната кюрдка Махса Амини, която беше арестувана от нравствената полиция в Иран, отприщи всеобщи митинги в страната и по света. И до момента в който дамите палят забрадките си и режат косите си в символ на неодобрение, ирански чиновник призна, че възпитаници, участващи в уличните демонстрации, са арестувани и отвеждани в психиатрични клиники.

В изявление за самостоятелен новаторски ирански вестник министърът на образованието Юсеф Нури удостовери, че част от протестиращите в действителност са изпращани в психодиспансери.

As women burn headscarves and cut off their hair in nationwide protests, an Iranian official said Tuesday that school students participating in street protests are being detained and taken to mental health institutions.

По думите му заведенията, в които водят жителите, имат за цел да ги превъзпитат, с цел да предотвратят " антисоциалното " им държание.

" Възможно е тези студенти да са се трансформирали в антисоциални персони и ние желаеме да ги превъзпитаме ", сподели Нури пред вестник " Шарх ", представен от Си Ен Ен. И  добави, че учениците " могат да се върнат в клас, откакто бъдат поправени ".

Образователният министър не можа да уточни какъв брой тъкмо са арестуваните възпитаници, само че съобщи, че " броят им не е огромен ".

Съобщава се, че в сряда в Техеран органите на реда са употребявали сълзотворен газ против протестиращите. А книжарници и офиси наоколо до Техеранския университет са затворили порти, защото полицията за битка с безредиците е преследвала и стреляла с гумени патрони по стачкуващите, споделя свидетел.

Кадри, публикувани в обществените мрежи, демонстрират ирански дами и девойки, които скандират " гибел на диктатора ", до момента в който смъкват забрадките си.

Преди близо месец Махса Амини умря, откакто беше отведена в " център за превъзпитание " от държавната " нравствена полиция " поради това, че носеше своя хиджаб по " погрешен метод ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР