Невротехнологичната компания Neuralink на Илон Мъск публикува видео, което показва

...
Невротехнологичната компания Neuralink на Илон Мъск публикува видео, което показва
Коментари Харесай

Мъск показа как първият човек с чип в мозъка играе шах само с мисълта си

Невротехнологичната компания Neuralink на Илон Мъск разгласява видео, което демонстрира първия човек, на който е вграден чип в мозъка. Както написа The ​​Washington Post, това ще бъде още един крайъгълен камък за компанията, която предходната година получи утвърждение от Американската администрация по храните и медикаментите да организира тествания върху хора на своя електронен мозъчен имплант.

Във видео, оповестено в профила на Мъск в обществената мрежа X, 29-годишният пациент споделя, че името му е Ноланд Арбо и че е бил неподвижен от раменете надолу след случай преди към осем години. Арбо съобщи, че обича да играе шах и във видеото показва по какъв начин независимо движи курсора и мести фигурите.

Устройството Neuralink и конкурентните артикули са проектирани да разчитат мозъчната интензивност, с цел да дешифрират какво придвижване има намерение да направи човек и по-късно да издават команда за осъществяване на това деяние.

Пациентът споделя, че първо се е упражнявал да се пробва да движи ръката си, до момента в който не му става интуитивно понятно да си показа придвижването на курсора.

Видеото на Арбо идва съвсем три години откакто Neuralink разгласява видео, показващо по какъв начин маймуна играе понг с мозъка си. Тогава компанията беше подложена на критика за отношението си към животните по време на създаването на мозъчния имплант.

През 2021 година американската компания Neuralink сподели видео на маймуна, която играе видео игра без джойстик или каквито и да е бутони – единствено със " силата на мисълта “.

През септември 2023 година Илон Мъск призна, че маймуните са умрели по време на теста, само че той твърди, че нито един от смъртните случаи не е обвързвана с имплантиране. Разследване, извършено от WIRED обаче сподели противоположното.

Журналистите откриха, че някои животни са били евтаназирани, откакто здравето им се е влошило след имплантирането на мозъчен чип.

Източници: Агенция " Фокус ", gospodari.com

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР