Невероятно, но факт! За 9 години - от началото на

...
Невероятно, но факт! За 9 години - от началото на
Коментари Харесай

Мантрата, че спецпрокуратурите не работят и е най-добре да ги пратим вдън гори тилилейски, е фалшива

Невероятно, само че факт! За 9 години - от началото на 2012 година до края на 2020 година, преписките в Специализираната прокуратура са нарастнали 20 пъти. Това демонстрира разбор за работата u, направен по напътствие на Висшия правосъден съвет (ВСС) и признат в сряда (9 февруари) от една от двете колегии - Прокурорската.

Анализът е над 90 страници и е осъществен през последните месеци от работна група, в която вземат участие членове на Висш съдебен съвет, прокурори от Върховната касационна прокуратура (ВКП), Специализираната и Апелативната прокуратури. Според отчета растежът на преписките се дължи на няколко фактора - на законодателните промени, свързани с разширение на компетентността на профилираните съд и прокуратура, на интензивността на жители и институции в подаването на сигнали за закононарушения, на самосезиране от страна на спецпрокурорите. Работната група е пресметнала, че решените преписки (приключените по същество) са се нараснали 19 пъти - от 369 през 2012 година на 7066 през 2020 година, сочи в собствен разбор " Труд ".
свързани новини78524на 01.02.202263093на 01.02.2022
Какво демонстрират цифрите за активността по най-важните за България и Европа посоки - проведена престъпност, корупцията, закононарушенията срещу републиката, съдействието в битката против трансграничната престъпност?

За членовете на проведените незаконни групи

От 2012 година до края на 2020 година в спецсъда са импортирани 1145 прокурорски акта против 3615 лица по 895 досъдебни производства за проведена престъпност. През годините решените и импортираните в съда досъдебни производства за този тип престъпност съвсем всяка година са нараствали, демонстрира анализът.

Най-много са предадените на съд през 2020 година - 554. През 2012 година на съд са пратени 142 лица, 2013 година - 233, 2014 година - 339, а през 2015 година те доближават - 551. През 2016 година броят им понижава, само че след това отново се усилва и през 2019 година е 518. Противно на упованията, статистиката сочи, че оправданите по каузи за проведена престъпност са 2,3% от дадените на съд.

По делата за закононарушения против Републиката, които включват закононарушения като тероризъм, няма нито един оневинен. Част от присъдите към този момент са влезнали в действие, по други следва дефинитивно изговаряне на съда. Според наши източници, да вземем за пример, през март 2020 година в действие е влезнала присъда от 5 години затвор и санкция от 20 000 лв. по дело за нелегално преместване на оръжия и муниции за Сирия.

Между първата и последните две години, обхванати от разбора на работата на спецправосъдието - 2019 и 2020 година, нарастването на делата за проведена престъпност е 5 пъти.

За корупцията

През 2020 година спрямо 2018 година завършените досъдебни производства за корупционни закононарушения са 4 пъти повече. В разбора се показва, че поради смяната в подсъдността през ноември 2017 година и друг метод на водене на статистика до тогава и по-късно, мъчно може да се направи правилен относителен разбор на данните за корупционните закононарушения за всички години. Една от аргументите е, че преди 5 ноември 2017 година следствените каузи за корупционни закононарушения са регистрирани като съпътстващи проведената престъпност и другите закононарушения от компетентността на Специализираната прокуратура (СП).

Най-много следени от прокурори каузи за корупция е имало през 2020 година - 274. Откроява се наклонност, при която от 2018 година насам значително се усилват новообразуваните досъдебни производства за корупция. През първите години от действието на спецпрокуратурата, те се броят на пръстите на двете ръце, а през 2018 година внезапно се усилват на 67. През 2019 година са 84 и през 2020 година - 86. Общо на съд за корупция са дадени 197 души. Срещу 190 от тях са импортирани 50 обвинителни акта, а за останалите 7 има съглашения. В отчета се показва, че делата за корупция, импортирани за решение в съда със съглашения, са най-малък брой. За времето от 2015 година до 2017 година съглашения по този категория каузи не са сключвани, през 2018 година има 1 съглашение с едно лице, утвърдено от съда, през 2019 година също, а с петима обвинени са подписани съглашения през 2020 година
Един от изводите в разбора е, че е налице наклонност за повишаване в пъти на общия брой на импортираните в съда досъдебни производства през 2012 година при започване на работата на профилираното правораздаване, и през 2020 година, когато интензивно се заприказва то да бъде закрито.

Според отчета Специализираната прокуратура е основана, с цел да се пресече „ натиска от авторитетни кръгове по места “ и опитите да се влияе върху магистратите, които проверяват мрежите за разпространяване на опиати, трафика на хора, фалшификациите и прането на пари, бандите за Данък добавена стойност измами и други

Над 90% от импортираните през годините претенции за налагане на обезпечителни ограничения са почетени от съда. По част от делата, изключително тези, които завършват със съглашение, вредите са възобновени. Така през последните години жертвите на банди телефонни измамници са получили парите си.

В разбора се подчертава на интернационалното съдействие на спецпрокуратурата с прокуратурите в Европа и интернационалните организации за следствие. Специализираната прокуратура, да вземем за пример, е с принос в разкриването на проведена незаконна група за компютърни закононарушения, нелегално разпространяване на ефирен сигнал и пране на пари, обезвредена в един ден на територията на 11 страни. Само през 2017 година е имало 13 взаимни екипа (с присъединяване на минимум на две държави) за следствие на незаконни групи, контрабанда, закононарушения срещу паричната и кредитната система, компютърни закононарушения и други
В „ Евроджъст “ са регистрирани общо 84 проблеми по каузи, формирани от Специализираната прокуратура. Само през 2019 година прокурорите в нея са работили по 159 преписки с интернационален детайл, а през 2020 година - по 263. През 2019 година е имало 128 европейските заповеди за следствие, като 109 от тях са получени за признание и осъществяване, а 19 са изпратени от СП до способени органи на непознати страни. През 2020 година Европейските заповеди за следствие в СП са общо 190, като 32 от тях са изпратени в чужбина.

Работната група, изготвила разбора, показва като главен проблем неналичието на фрагменти, което е една от аргументите за командироване на магистрати от други прокуратури в страната. В Специализираната прокуратура сега има 6 отдела, само че част от щатовете стоят незаети и към 1 септември 2021 година свободните места за 15. Причините за неналичието на искащи да ги заемат и за огромното текучество са натовареността, интензивната работа и напрежението при воденето на тежки и многотомни каузи с десетки подсъдими и очевидци, с обвинителни актове от стотици страници. Броят на съвещанията е един от индикаторите за натовареност - през 2012 година прокурорите от Специализираната прокуратура са взели участие в 484 правосъдни съвещания по наказателни каузи, я през 2020 година - в 2833, от тях 740 са по каузи за ограничения за неотклонение. Често правосъдните съвещания не престават по през целия ден, а и след края работното време, а залите едвам побират всички подсъдими, юристи, очевидци, специалисти.

„ С оглед резултатите по наказателните производства за корупционни закононарушения освен на централно равнище, само че и против органите на локална власт и локално самоуправление, както и против ръководители на териториални структури на изпълнителната власт, съществуването на профилиран съд и прокуратура потвърждава своята нужда “, се показва в отчета, който следва да бъде разискван на Пленума на Висшия правосъден съвет. За подобен разбор настояваше и служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов, който през юли м. година сподели, че не знае „ дали е неотложно закриването “ на спецправосъдето “.

Как ще го четат в този момент кадровиците на правосъдната власт, депутатите, маститите адвокати - дали всеки съгласно интереса си или за идеята на справедливостта и вярата в закона? Ако не друго, той демонстрира едно - че за това, че не работят и е най-добре на часа да се отървем от тях като да ги пратим в гори тилилейски (или най-малко там, откъдето са тръгнали при започване на кариерата си), е подправена. Явно обаче ще я повтарят, най-малко до момента в който някои хора с огромни портфейли и ползи не си оплетат кошниците. А до тогава, съгласно вас, какъв брой и какви играчи ще останат на терена на правораздаването?
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР