Невероятно, но факт – великият български актьор Васил Михайлов, който

...
Невероятно, но факт – великият български актьор Васил Михайлов, който
Коментари Харесай

Васил Михайлов работил като шлосер, преди да стане актьор

Невероятно, само че факт – великият български артист Васил Михайлов, който цялостен живот се кланя единствено пред Тангра и фамилията, чества 85 години.

 

Напоследък той отхвърля да споделя обществено елементи от битието си и даже се назовава „ елементарен демагог “ поради дългогодишното му присъединяване в националната говорилня, само че в никакъв случай не се помирява с действителността, изкарваща го от равновесие.

 

Като същински мъжага, зависим на концепциите, само че не и на партиите, той постоянно е челник и в никакъв случай въстаник. Презира обществения миш-маш тук и в този момент. Неговото избавление са внуците и силата, която получава, когато е под прожекторите.

 

И до през днешния ден той продължава да играе на театрална сцена, макар че здравето му е съществено разтърсено. Още от шести клас се влюбва във опцията да бъде някой различен. Тъй като гласът му мутира прекомерно рано, бива изпъден от учебния хор, цялостен с недорасли тенорчета, с цел да облече алените одежди на Дядо Мраз.

 

На 17 години извършва арията на Иван Сусанин толкова въодушевено, че от операта в Стара Загора го пращат при Христо Бръмбаров – менторът на Николай Гяуров, Никола Гюзелев и Гена Димитрова. Той му изяснява, че са му нужни едвам няколко месеца, с цел да го трансформира в артист от международна големина.

 

Докато се готви за Консерваторията работи като стругар матричар в цех „ Светлина “ в Стара Загора. Печели пари и е подготвен да тръгне на уроци при Бръмбаров, само че маестрото е в чужбина и всичко пропада. Заминава за София с приятеля си Стефан Германов, който щял да кандидатства за повторно във ВИТИЗ. След като съумява да влезе на един от изпитите, излиза наяве, че няма никакви усложнения да се оправи със дилемите, само че ще му се наложи да чака до идната година.

 

Само няколко дни по-късно ориста чука на вратата му – афишират спомагателни кръгове за мъже. В оставащата седмица за изпитите го готви Борис Дюлгеров. Желчо Мандаджиев даже не изслушва монолога му до дъно и е уверен, че с този бездънен тембър ще се оправи с всички класики. За един учебен срок в класа му е и Емил Димитров, който го навива да употребява изключителната си благозвучност, която е и по-печеливша. Той обаче не приема.

 

Прави какво ли не за именития Петко Войвода – може би най-знаковата му роля. Отгоре първо подреждат Стефан Гецов, който е любим на Тодор Живков, само че създателят на сюжета Николай Хайтов, който също е огромен чудак, не желае и да чуе за най-конюктурния театрал в гилдията. И стартира да навива Михайлов, твърдейки го, че ще успее да отстрани кандидатурата на любимеца, както и става.

Макар от дете да го е гнус от мишки, се сприятелява с тях поради една от сцените, в която режисьорът Неделчо Чернев му пуска два гризача върху лицето.

 

Иван Славков – Батето и Васил Михайлов постоянно кръстосват словесни шпаги, само че пък се почитат задоволително. Като членове на журито на първото издание на „ Мис България “, артистът е изрично срещу короната да отиде при Соня Васи, а Славков е сигурен, че точно варненката ще стигне надалеч.

Хрониките пазят доста обстоятелства, доказващи, че Васил Михайлов по никакъв начин не е елементарен за режисьорите.

 

Макар Васил Михайлов да няма табиет да се изповядва, признава, че има огромен грях пред съсловието. Докато е народен представител в VII ВНС- приема да влезе в Народното събрание, тъй като му се коства, че идва ново Възраждане, взе участие в основаването на проектозакон за театъра, дружно с Тодор Колев, Вили Цанков, Стефан Илиев, Стоян Попов и Реджеб Садък.

 

Нито той, нито сътрудниците му обаче са задоволително нападателни и пробивни на трибуната, с цел да се стигне до гласоподаване. Идеята им всяка труда да бъде ръководена от специалисти, самостоятелни от културното министерство и Съюза на артистите, по никакъв начин не подхожда на избрани среди. И артистът бързо се отвращава от цинизма в политиката. Вижда с очите си и чува с ушите си, че така наречен национални избраници нехаят за проблемите, сриващи стабилността в страната. Огорчен, хвърля партийната си брошура, само че остава в левия набор на философията. Дори не отива да прибере трудовите си хонорари от Народното събрание след края на тази случка, въпреки да не са за занемаряване.

 

Макар че десетилетия наред поддържа деликатното равновесие сред брачната половинка си и женския свят към него, едвам не се развежда поради романса си с Деляна Хаджиянкова. Градската легенда носи, че артистът се прибира вкъщи, едвам откакто брачната половинка му подава молба за бракоразвод.

 

Предвид, че Васил Михайлов към този момент е доста зле с краката и мъчно се придвижва, въпреки и с бастун, изрично отхвърля нови задължения. Не желае да написа и биография, защото няма да изкриви душата си и ще има доста афектирани. Това, за което съжалява е, че в българския спектакъл не се пръква нито едно прогресивно публично придвижване като в Полша и Чехия. Презрението му към обособени екземпляри от гилдията е толкова мощно, че през 2018 година изрично отхвърля да одобри „ Икар “ за изцяло творчество.

Инфо: Уикенд

Тагове: Васил Михайлов актьор Капитан Петко войвода Емил Димитров Стефан Гецов Тодор Живков Иван Славков-Батето Николай Гяуров никола гюзелев Гена Димитрова Тодор Колев Вили Цанков Стефан Илиев Стоян Попов Реджеб Садък
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР