Невероятно е колко много може да се постигне без мозък.

...
Невероятно е колко много може да се постигне без мозък.
Коментари Харесай

Нямаш органи? Няма проблем!

Невероятно е какъв брой доста може да се реализира без мозък. Попитайте Трикс.

Това малко многоклетъчно животно не има нищо, което да наподобява на мускули или нервни кафези. Всъщност изобщо няма органи. И въпреки всичко ловува, яде и разгражда храната си.

„ Трикоплаксът се държи като че ли има нервна система, само че не има нужните за нея нервни кафези и синапси “, споделя основният създател на проучването Томас Рийз (Thomas Reeze) от Националния институт по неврологични разстройства в Мериленд. „ В този ред на мисли работата ни може да се окаже първият взор върху началната еволюция на нервната система. “

Trichoplax adhaerans (или Трикс, както го назовават изследователите) се среща на всички места по света.  Придвижва се из плитчините посредством дребни, сходни на мигли, камшичета, които се намират на корема му (ако може да се назова така). Трикс е единственият член на вида плакозоа, като това го прави много енигматична част от дървото на живота. За съпоставяне всички гръбначни от мишки до хора принадлежат към вида хордата.

Трикоплаксът е открит инцидентно за първи път през 2008 година от Каролин Смит (Carolyn Smith), която е основен откривател в американския Национален институт по психическо здраве. Изследователката изучавала пориферани (гъби), с цел да разбере повече за ранните стадии на еволюцията на нервната система.

През 2014 Смит, Рийз и сътрудници употребявали електронна микроскопия върху Трикс и разкрили два нови вида кафези, като по този начин общият брой на типовете кафези се повишил на шест. За съпоставяне хората имат стотици разнообразни видове кафези. Един от новооткритите типове кафези бил наименуван кристални кафези. Вероятно този тип служи на Трикс да усеща каква е заобикалящата го среда. Другият тип се назовава липофилни кафези. В тях се съдържат гранули с незнаен химикал, който може би дава отговор за храносмилането.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР