Невероятната цена от 47 880 франка достигна часовникът на цар

...
Невероятната цена от 47 880 франка достигна часовникът на цар
Коментари Харесай

Часовникът на Фердинанд продаден за невероятните 47 880 швейцарски франка

Невероятната цена от 47 880 франка доближи часовникът на цар Фердинанд, откакто завърши 10-дневния онлайн търг на аукционната къща "Сотбис ". Това е над 86 хиляди лв. по курса на Българска народна банка.

Първоначално се смяташе, че оптималната цена ще е към 16 000 франка. Наддаването стартира много неенергично, само че по-късно представянето на бижуто бе преведено на китайски и настана голяма борба. В последна сметка са подадени 23 предложения, като завоюва тази с 47 880 франка.
Часовникът бе част от търга, разгласен като “Майсторите на времето: Прелестите на Изтока”.

Той е направен от международния водач “Патек Филип”. Най-ценното е, че той е цялостен автентичен пакет. Дори в кутията му е и инструкцията за употреба. Приложено е и истинското удостоверение за генезис. Добавен е и документ от архивите на компанията, който удостоверява, че подобен часовник е създаден през 1893 година и е продаден на 30 юни 1986 година.



Механизмът на часовника е номер 97314, а върху капака му е и монограмът на Фердинанд. Същият знак е и върху кутията, която е от кожа и кадифе с номер 217164, като върху нея са печатите на “Патек Филип” и “Калатрава”.

“Калатрава” е най-престижната сбирка на швейцарския производител, която съществува и до през днешния ден.

Фирмата от Женева е може би най-известният производител на часовници. Стартира на 1 май 1839 година, като е учредена от поляците Франтишек Цапек и Антони Патек и се назовава “Патек, Цапек и сие”.Двамата се разделят тъкмо 6 години по-късно. Цапек си прави “Цапек и сие”, а Патек става съдружник с французина Адриен Филип. Той прави първия механизъм, който не се навива с ключе.

Сред притежателите на техни часовници са кралица Виктория, кралица Елизабет II, папа Пий IX, Мария Кюри, Алберт Айнщайн, Джон Ф. Кенеди, Нелсън Мандела, Пабло Пикасо, Пьотър Чайковски и Лев Толстой.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР