Невероятна случайност бе, че в този момент бяхме над Банско

...
Невероятна случайност бе, че в този момент бяхме над Банско
Коментари Харесай

Инж. Мариян Боновски: Ако имахме спешна въздушна помощ, можехме да спасим около 25 хиляди живота

„ Невероятна случайност бе, че в този миг бяхме над Банско с хеликоптера. Той е мой. Малък е и не е приспособен за избавяне “, обясни в предаването „ Лице в лице “ Мариян Боновски, член на международната хеликоптерна асоциация.

След като получава позвъняване от Планинската избавителна работа и зам.-кмета на Банско Мариян Боновски се отзовава и съумява да транспортира потърпевш екскурзиант в Пирин до града единствено за 10 минути.

„ Отидохме с нашия хеликоптер. Взехме го и го свалихме на стадиона. Около 8-9 минути беше спасяването. 2 минути и половина беше полетът до мястото. Обратният полет беше 6 минути. На спасителите щеше да отнеме часове “, разяснява той.

Боновски уточни, че след въвеждането на незабавната въздушна помощ в Германия преживяемостта се е повишила с до 30%.

„ Около 25 хиляди живота сме могли да спасим, в случай че имаше системата „ Хермес “. Смъртните случаи в България от инсулт и инфаркт са към 80 хиляди за 2021 година “, добави той.

Според него основаването на дружеството „ Хелимед Сървисис “, което ще дава незабавна здравна помощ по въздух, е било хубава стъпка, само че то не трябва да става част от Авиоотряд 28.

„ Няма страна с света, в която структурата, която вози президента, да стартира да прави „ Хермес “. Отряд 28 не е основан за това “, акцентира Мариян Боновски.

„ България няма проблем с пазаруването на хеликоптери, а има проблем с въвеждането на системата. Моите почетения, само че водачи, които имат по 20-30 летателни часа на година, няма по какъв начин да са водачи. Един водач би трябвало да има най-малко 300 или 500 часа годишно “, безапелационен е той и добави, че е нужна смяна и в тел. 112.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР