Невъзвръщаема космическа ракета “Фолкън 9 излетя успешно на 2-ри април

...
Невъзвръщаема космическа ракета “Фолкън 9 излетя успешно на 2-ри април
Коментари Харесай

УСПЕХ: Космическа ракета Фолкън 9 изведе на път към МКС кораб Драгън с платформа за изкуствена гравитация!

Невъзвръщаема галактическа ракета “Фолкън 9 ” излетя сполучливо на 2-ри април в 23:30 ч. българско време и изведе на път към “Международната галактическа станция ” товарен галактически транспортен съд “Драгън ”.

Това бе 15-тият полет на “Драгън ” до станцията от началото на въвеждането му в употреба. Днешният полет бе седми за СпейсЕкс от началото на 2018 година, като включително включваме шест изстрелвания на “Фолкън 9 ” и един дебютен на новата свръхтежка ракета “Фолкън Хеви ” на 6-ти февруари. 

Американският космически кораб “Драгън ” заема доста значима ниша в обслужването на “Международната галактическа станция ”, тъй като това е единственият товарен транспортен съд със дарба освен да закарва огромно количество потребен товар от Земята до орбита, само че и да връща товар назад на Земята. Това е дарба, която нито един различен товарен транспортен съд не има – американският “Сигнус ”, съветският “Прогрес ” и японският “HTV ” могат единствено да летят от Земята към космоса, само че след приключването на задачите им тези кораби изгарят в атмосферата. Минимална опция за връщане на товар има единствено пилотираният транспортен съд “Союз ”, само че тя напълно не е задоволителна за пълноценната научна работа на МКС. 

Днес на борда на “Драгън ” пътуват доста значими опитни уреди, само че може би най-интересното е “MVP ” (Multi-use Variable-gravity Platform). Тази платформа има дарба да генерира изкуствена гравитация до 2g.

До този миг са извършени голям брой опити по отношение на въздействието на безтегловността върху хора и други биологични типове. Разполагаме с благосъстояние от научни данни, получени на борда на станциите “Салют ”, “Мир ”, “Скайлаб ”, “Международната галактическа станция ”, “Тянгон ”. За страдание ние съвсем не разполагаме с данни по отношение на въздействието на слаба гравитация върху живите организми. Имало е едвам шест пилотирани кацания на Луната. Днес, когато фокусът на галактическите организации е да се върнем на Луната и да изпратим пилотирани експедиции към Марс и други райони на Слънчевата система, би трябвало да си отговорим на въпроса: какво гравитационно привличане е задоволително, с цел да останем живи и здрави в космоса? Достатъчна ли е лунната гравитация, която е с 83% по-слаба от тази на Земята?

Новата платформа MVP е екипирана с центрофуги, които могат да генерират изкуствена гравитация от 0.1 до 2g. С нейна помощ астронавтите ще изучат необятен набор от организми – растения, риби, червеи, мухи. Първият опит ще стартира с проучването на плодови мухи Drosophila melanogaster.

Запис от изстрелването: тук (Youtube link)

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР