Невъзможността на България да регулира отношенията си със Северна Македония

...
Невъзможността на България да регулира отношенията си със Северна Македония
Коментари Харесай

Блокирайки Северна Македония, България вдига топката на други страни в региона

Невъзможността на България да контролира връзките си със Северна Македония и да я придвижи към Европейския съюз, което е неин стратегически народен интерес, отваря благоприятни условия за трети страни, които употребяват по друг метод и в своя полза двустранната рецесия.

Русия ползва всички принадлежности да отдалечи Скопие от Европейски Съюз – хибридни офанзиви, усилване на " петата колона " от двете страни на границата и експлоатиране на слабостите и в България, и в Република Северна Македония (РСМ). За Москва това е още по-важно в този момент, до момента в който води война в Украйна и на практика консолидира против себе си целия либерален свят. В тази обстановка Русия активизира всички налични ѝ запаси, с цел да всява разцепление и да търси слаби звена във веригата, които да нападна. Конфликтът сред София и Скопие е идеална цел.

Заради наложената от последното държавно управление на Бойко Борисов политика, България губи доверие освен измежду политическите елити в Скопие, само че и измежду жителите на прилежащата страна, която толкоз доста желаеме да ни харесва, да ни зачита и почита. Белград следи с внимание процесите и напълно разумно се пробва да предложи на РСМ " други възможности ", които напълно не са в полза на България.

Сръбският президент Александър Вучич разгласи, че " връзките сред Сърбия, РСМ и Албания в никакъв случай не са били по-добри ". Скопие употребява като контраст на Европейски Съюз самодейността " Отворени Балкани ", известна като " мини Шенген ", която се предвожда от Белград.

Българската православна църка пропусна стратегически късмет да стане църква-майка на македонската черква. Такава покана бе отправена през май 2018 година Четири години по-късно, през 2022 година, в откакто на 9 май Вселенската патриаршия също призна автокефалността на Охридската архиепископия.

Случаят ясно сподели какво става, когато България пропуща възможностите си в района.

Показателно е и държанието на Гърция, която дълги години бе главната спънка пред интеграцията на Северна Македония в НАТО и Европейски Съюз поради разногласието за името. За разлика от България, която не съумя да реши противоречивите въпроси с контракта за добросъседство от 2017 година, цялостен с обтекаеми формулировки и пожелания, Гърция почисти проблемите си с Преспанското съглашение и в този момент влезе в ролята на лидер на Скопие към Европейски Съюз.

" Гърция поддържа незабавният старт на договарянията на Република Северна Македония и Албания ", сподели гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас, който е в Скопие в границите на обиколката си из Западните Балкани тази седмица.

Според него договарянията на Република Северна Македония с Европейски Съюз са въпрос на сигурност и възобновяване на европейското доверие в района.

Българската позиция забавя и Албания, която се придвижва към Европейски Съюз в пакет със Северна Македония.

Всичко това става на фона на засилващия се напън към България да не разреши разширението на въздействието на Русия в района на фона на експанзията ѝ в Украйна. Българската позиция по този начин ѝ не срещна поддръжка в Европейски Съюз, а Европейската комисия си слага за приоритет обръщането ѝ и то в миг, в който България мощно разчита на Брюксел, в това число за сполучливото осъществяване на Плана за възобновяване.

Притиснат от президента, две партии в ръководещата коалиция (БСП и ИТН) и нароилите " пробългарски " партии, министър председателят Кирил Петков е изправен пред неуместна алтернатива. Засега държавното управление не дава сигнали, че е готово да " пусне " Северна Македония през юни, откакто Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ предизвестиха, че в случай че това стане, обединението няма да оцелее.

Представителите на ГЕРБ, които демонстративно се нареждат като пронатовска и проевропейска опция на президента Радев, са необичайно безмълвни и пасивни по въпроса за Северна Македония.

В същото време Северна Македония отхвърля да се съобрази с условията на България. Правителството на Димитър Ковачевски е сложено под мощен напън от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и заобикаля множеството чувствителни въпроси в връзките си с България.

Преговорният развой едвам се придвижва, от което губят и България, и Северна Македония, само че пък други страни натрупат актив за наша сметка.

Заети във взаимно дебнене и вътрешнополитически интриги, българските партии и политици по този начин и не могат да се обединят най-малко към някакъв реален проект за деяние, с вероятните взаимни отстъпки и бъдещи тактически и стратегически ходове, с цел да измъкнат договарянията от мъртвата точка.

Защото не трябва да има подозрение – неуспехът на РСМ по пътя към Европейски Съюз ще и неуспех за България.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР