Неустоимият стремеж към свобода и човешко достойнство на Капитан Петко

...
Неустоимият стремеж към свобода и човешко достойнство на Капитан Петко
Коментари Харесай

Румен Радев: Стремежът към свобода на Капитан Петко войвода надхвърляше националните граници

Неустоимият блян към независимост и човешко достолепие на Капитан Петко челник не се вместваше в национални граници и не признаваше многократното числено предимство на съперника. И във време на иго, и в дните на свободна България, той стоеше прав и хладнокръвен в отбрана на онеправданите и подтиснатите. Това съобщи президентът Румен Радев на тържествената гала по откриването на монумент на Капитан Петко челник на „ Алеята на бележитите българи " в Борисовата градина. Днес се навършват 175 години от рождението на великия бунтовник и герой за независимост.

Държавният глава акцентира, че „ Алеята на бележитите българи " събира тези, които със слово и оръжие са посветили живота си на свободата и благоденствието на българския народ, а техните монументи припомнят за провокациите, битките и върховете в националния ни летопис. „ От през днешния ден своето справедливо място тук има и великият герой за независимост, едно от най-тачените лица на тракийската идея - безсмъртният Капитан Петко челник ", уточни Румен Радев.



„ Днес той заема своето място измежду бюстовете на Левски и Ботев, на Делчев и Александров като един от най-големите покровители на Родопите и Беломорието и е измежду колосите на национално-освободителното ни придвижване ", сподели още президентът. По думите му стожерите на българщината и на националното ни достолепие в 13-вековната ни история са доста, само че Капитан Петко челник е един от най-значимите, завладял сърцата на генерации българи със храброст, чест и безрезервност.

„ Убеден съм, че този монумент няма да запустее по този начин, както и името на Капитан Петко челник се носи от София през Киев, през Рим до Антарктида ", съобщи още президентът в словото си на церемонията и акцентира, че идните генерации постоянно ще намират в него образец за родолюбие, достолепие и геройство.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР