Неуспешно завърши маратонското нощно заседание на министрите на финансите на

...
Неуспешно завърши маратонското нощно заседание на министрите на финансите на
Коментари Харесай

Тежък сблъсък в Еврогрупата между Юга и Севера в ЕС

Неуспешно приключи маратонското нощно съвещание на министрите на финансите на Европейския съюз и шефът на Еврогрупата Мариу Сентену (Португалия) разгласи тази заран, че полемиките стопират до четвъртък, съобщи БНР.

Блокирана е помощ от 500 милиарда евро за страдащите от ковид европейски стопански системи, тъй като страните от северната част на Евросъюза не желаят да споделят трупащото се дългово задължение на страните от южната част.

Министрите на финансите от еврозоната започнаха диалозите в 17:30 ч. българско време във вторник, като те продължиха цялата нощ с многочислени почивки, възобновявания и двустранни договаряния, в опит да се контракти взаимен финансов пакет от ограничения за подкрепяне на държавните управления, фирмите и обособените хора, наранени стопански и финансово от вирусната пандемия.

Основен проблем в договарянията бяха така наречен " корона облигации " - общ дългов инструмент, предлаган от Франция, Италия, Испания и шест други страни членки, с цел да се подкрепи финансирането на големите обществени разноски и стимулиращите стопанската система пакети на фона на вирусната рецесия. Германия, Нидерландия, Австрия и някои други страни обаче не престават да не са съгласни с концепцията за издаване на взаимните облигации (на общ дълг).

Емитирането на взаимен дълг съставлява основна борба сред южните стопански системи като Испания и Италия и икономическият север, воден от Германия и Ниделандия, откогато стартира последната финансова рецесия в еврозоната преди повече от десетилетие.

Ако въпреки всичко в четвъртък се стигне до съглашение, комбинираният общоевропейски отговор и този на държавно равнище може да докара до най-голямата по мярка стратегия за фискална поддръжка в света, надминавайки даже тази на Съединените щати.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР