Нестинарството е ритуал, символизиращ симбиозата между мрака и светлината, символната

...
Нестинарството е ритуал, символизиращ симбиозата между мрака и светлината, символната
Коментари Харесай

Варненка влезе в жаравата, докато изследва ритуала на нестинарството

Нестинарството е обред, символизиращ симбиозата сред мрака и светлината, символната гибел и раждане, единство на всички противоположности. Това изясни пред Дарик доктор Ана Стефанова – психолог, учител и фолклорист. Тя изследва този тайнствен феномен в дисертационния си труд " Нестинарството. Аналитичнопсихологически метод към българския фолклор ". Проучванията се базират на наблюдения на терен и на анализиране на разнообразни източници.

Нестинарството е ритуален комплекс с доста съставни елементи, то е водопоклонно, иконопоклонно и огнепоклонно. То е античен, национален фетиш за изобилие, добави фолклористът. Трансът е форма на смъкване на съзнанието, при което се получава достъп до доста мощни прекарвания. Те не могат да бъдат следени в всекидневието. Нестинарите са хора, които имат по-голямо количество либидо в смисъла на психологична сила, демонстрират наблюденията на доктор Стефанова, която също взела присъединяване в ритуала по време на проучванията си.

" Нестинарството. Аналитичнопсихологически метод към българския фолклор " е разбор на нестинарския ритуален комплекс, прегледан през теоретичния уред на аналитичната логика на психиката на Юнг. Книгата ще бъде показана довечера в Арт салона на Радио Варна. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР