Нестабилното време в Европа това лято, включително рекордните жеги, които

...
Нестабилното време в Европа това лято, включително рекордните жеги, които
Коментари Харесай

Невиждано високите температури в Европа карат винарите да скъсат с традициите

Нестабилното време в Европа това лято, в това число рекордните жеги, които обзеха континента, нанасят тежки провали по лозовите масиви, написа The Wall Street Journal.

Температурите се покачиха до невижданите 46 градуса по Целзий в елементи от Франция накараха гроздето да узрее преди да доближи нужната киселинност, която е значима за вкусовия профил на виното.

Сушата бе предшествана от стихии предходната година, които удариха райони като Бордо, Коняк и Шампан. В Италия пожарите, градушката и други рискови проявления унищожиха винарните.

Паола дел Касале показва, че градушката е унищожила най-малко половината продукция в фамилната винарна край брега на Адриатическия океан. " Никога до момента не съм виждала такава градушка ", споделя тя.

Региони като Тускана и Бордо от дълго време зависят от безоблачни и спокойни лета, с цел да създават едни от най-хубавите виновност в света. Условията, които дълги години оставаха непроменени, разрешиха на винарите да разработят строги правила по какъв начин и къде да създават вино.

Сега, когато климатът се трансформира, винарните са принудени да загърбят традициите. Гроздоберът към този момент се случва с месец по-рано от нормалното. Някои френски винари избират други сортове и премислят някои от по-крехките, само че и обичани, сортове като Мерло и Ризлинг.

В Италия лозетата се местят по-нависоко, където температурите са по-ниски. В Германия производството на Мерло - френската класика - се е утроило през последните две десетилетия поради по-топлото време.

Изследователи из целия континент изследват дали е допустимо по-голяма част от производството да бъде пренесено на север, само че и пред това има спънки, защото климатът е неустойчив.

" Вече е невероятно да определим какъв ще бъде сезонът до последния миг ", споделя Джордано Цинцани, президент на локален винен консорциум в северна Италия.

Винарите споделят, че досегашните ограничения не дават резултат, а дълготрайно решение към момента не е открито.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР