Несигурното шофиране, както и изключително внимателното шофиране, често води до

...
Несигурното шофиране, както и изключително внимателното шофиране, често води до
Коментари Харесай

Шофиране в напреднала възраст: на какво да обърнете внимание

Несигурното шофиране, както и извънредно деликатното шофиране, постоянно води до неодобрение от другите участници в придвижването. Възрастните водачи би трябвало да знаят, че другите болежки на тялото и неволните нарушавания на разпоредбите за придвижване са предупредителни знаци, че способността за шофиране заради възрастта стартира да понижава. Германското фармацевтично списание Senioren Ratgeber дава препоръки по какъв начин по-възрастните хора могат да удължат своята дейна „ шофьорска възраст “ и защо да внимават.

Някои физически ограничавания могат да бъдат обезщетени, споделят специалистите на изданието, да вземем за пример благодарение на автоматизирана скоростна кутия, камера за задно виждане, нови очила или по-модерен слухов уред. Но в случай че се качвате в колата все по-рядко заради неустановеност, бързо ще загубите процедура и ще увеличите риска от случай.

Лекарствата също оказват въздействие при шофиране и заради тази причина специалистите поучават деликатно да се прочете всяка директива към лекарството. Особено в случай че приемате няколко медикаменти, би трябвало да потърсите съвет от фармацевт. В края на краищата тяхното взаимоотношение или неправилната доза може да аргументи проблеми по време на шофиране.

Ако лекарството е ново или се приема друга доза, би трябвало да шофирате единствено откакто сте се приспособили изцяло. Всеки, който приема медикаменти за дълго време, би трябвало изцяло да заобикаля алкохола, в случай че би трябвало да кара. Лекарствата и алкохолът постоянно взаимно ускоряват резултата си.

Шофьорите преди всичко носят отговорност за това дали би трябвало да карат. Ето за какво специалистите поучават по-възрастните хора да преценят сами качествата си, като почтено изброят плюсовете и минусите от този лист:
Понякога се тревожа, когато участници в придвижването ненадейно се появят пред мен.
При завиване от време на време се случва да видя преминаващи пешеходци или велосипедисти едвам в последната секунда.
От време на време ми е мъчно да намеря колата си.
Някои водачи, велосипедисти или мотоциклетисти ми се карат, когато маневрирам.
Понякога рулирам в неверната лента на непознато кръстовище.
Трудно ми е да се влея в натоварена лента на автомагистрала.
Фаровете на идващите коли ме заслепяват толкоз доста, че известно време (не за дълго) не виждам нищо.
Става ми по-трудно да паркирам, от време на време са нужни няколко опита.
Когато влизам в движещ се трафик, ми е мъчно да преценява скоростта на другите транспортни средства.
Близки/познати считат, че би трябвало да спра да карам.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР