Нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Например забелязвате ли,

...
Нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Например забелязвате ли,
Коментари Харесай

Забавен факт: защо виждаме отражението си в лъжица обърнато

Нещата не постоянно са такива, каквито наподобяват. Например забелязвате ли, че когато погледнете отражението си навътре в лъжица, то е обърнато с главата надолу? Това е едно от тези дребни неща, които ви интересуват, само че не знаете повода за това. Днес ние ще разгадаем тази тайнственост един път вечно! Има причина за обърнатото отражение.



Обикновено, когато погледнете права повърхнина, отражението ви гледа към вас в същата права линия, т.е. то ви демонстрира изцяло. Казано по-просто, отражението не е обърнато. Разбира се, отражението ще ви покаже "в противоположна посока ", да вземем за пример, в случай че донесете табела към огледалото с избрана дума, то тя ще се отрази в противоположен ред.



Когато погледнете лъжицата, нещата са малко по-различни. Лъжицата е вдлъбната (навътре) и по тази причина виждате, че сте обърнати с главата надолу. Тъй като е вдлъбната, светлината се отразява по диагонал. Горната част на лъжицата се отразява изпод, а долната - от горната страна. Същото се отнася и за случая, когато отражението се обръща от ляво на дясно в огледалото и назад: лявата страна отразява дясното, а дясното - лявото.



Поради такова просто събитие виждаме изцяло друго отражение върху разнообразни повърхности.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР