Нещата не са за описване, едно човешко сърце не може

...
Нещата не са за описване, едно човешко сърце не може
Коментари Харесай

Български граждани в Газа: Нещата са жестоки, човешкото сърце не може да издържи на гледката

Нещата не са за разказване, едно човешко сърце не може да издържи. Човешкото сърце не може да издържи на гледките, които виждаме всеки ден.

Това съобщи пред NOVA Шауки Мухайсен, живеещ в Газа. Той един от 37-те български жители, които чакат за евакуация от палестинския анклав. Шауки е приключил медицина във Варна и е работил като невролог в болница в Газа. Днес - бяга с жена си и детето си от войната и чака момента, в който ще бъде отворен филантропичен кулоар и ще може да пристигна в България.

Той съумява да се избави по знамение, като потегля от град Газа към Хан Юнес.

В Газа няма интернет, нито обсег и позвъняванията рядко са сполучливи. Именно тези позвънявания обаче са единствената вяра и единственото успокоение за околните им, че те са живи.

„ Аз се чудя дори по какъв начин се свързахте. Интернет няма. Нещата не са за разказване ”, показа Мухайсен.

В момента са в център, в който живеят 46 хиляди бежанци, които бягат от войната. Иска околните му в България да знаят - че той, брачната половинка му и щерка му са добре.

„ Нещата са жестоки, жестоки. Просто нямам думи да ви ги опиша. Изведнъж целия апартамент отпътува и домът, и колата, всичко, всичко. Целият квартал, в който живеехме, е погубен. Не можеш да го познаеш ”, добави Мухайсен.

Шауки споделя, че не мисли за материалната загуба. Защото това се претърпява. Друго обаче не може да преживее. „ Вчера изгубих вуйчо ми, дамата на вуйчо ми, братовчедка ми. Вчера изгубих може би 5-6 индивида. Всеки ден това е всекидневно тестване. Надяваме се просто да свърши този призрачен сън, това е огромен призрачен сън ”, уточни лекарят.

Инширах Ал Шарафи също не стопира да се надява - снаха ѝ и трите ѝ внучета, които са блокирани в Газа, да се приберат в България. Спокойствие ѝ дава единствено моментът, в който съумява да ги чуе въпреки и за малко.

„ Децата не мога да ги чуя. То аз колкото да приказвам с нея, тя няколко думи, единствено да знаем дали са живи. А той съумява да приказва от време на време с огромния, бащата. Той приказва: Татко, за какво ни остави тук, ние желаеме да се върнем, ще умрем тук ”, споделя Шарафи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР