Нещата изглеждат бляскави за Джуджоу. Градът с население 4 млн.

...
Нещата изглеждат бляскави за Джуджоу. Градът с население 4 млн.
Коментари Харесай

Си Цзинпин има смел план за китайска ера на иновациите

Нещата наподобяват блестящи за Джуджоу. Градът с население 4 млн. души в провинция Хунан без изход на море постоянно улавя индустриалния поток от по-населената северна столица на провинция Чанша. През 90-те години Джуджоу се трансформира в районен център за произвеждане на химикали и метали. Но това аргументи ужасни вреди на околната среда; в последна сметка над 1000 замърсители бяха затворени макар тежките стопански последствия. Икономиката на намиращия се във вътрешността Джуджоу изостава от тази на крайбрежните градове. През последното десетилетие умереният му напредък е характерен за средноголемите градове навътре в Китай.

Сега обаче локалните управляващи приказват за него като за софтуерен център. През последната година се появиха стотици компании за изкуствен интелект (AI), роботика и данни. Местните документи свидетелстват за изобилието на град, запътил съм към своя подем - нещо, което Джуджоу можеше единствено да следи в профил през 90-те години, когато източните пристанища забогатяваха.
Технологичен залог
Документите посочват " огромни промени, невиждани от 100 години " - фраза, която президентът на Китай Си Цзинпин употребява, с цел да отбелязя началото на нова епоха. Той има вяра, че Китай е на прага на гражданска война: десетки градове ще стартират да вършат пробиви в роботиката, облачните калкулации и автоматизацията. Властите в Джуджоу чакат да пожънат плодовете от акцията на Си за " общ разцвет " - проект за преразпределение на благосъстоянието от по-богатите райони към по-бедните и от преобладаващите интернет платформи към консуматори и служащи.

Стратегията на Си може да бъде разбрана най-добре като съществено премислен
залог, че Китай е напът да се трансформира в международен център на нововъведения през идващото десетилетие. Преминаването към локално произвеждане на технологии трансформира и географското систематизиране на китайската промишленост. Нови вложения и миграция се пренасочват от богати крайбрежни центрове към вътрешни градове като Джуджоу. Друга характерност е, че броят на новите софтуерни компании нараства невиждано. Правителството " отглежда " хиляди дребни и огромни групи в региона на разбора на данни, мрежовата сигурност и роботиката. Си и неговите съветници поемат и по-силен надзор върху пазарите. Способността им да насочват финансовите потоци към този момент е явна от метода, по който групите за частен капитал влагат в Китай.
Реклама Стремеж за автономия
Тази смяна идва в съдбоносен миг. Наративът, че Съединени американски щати и Западът са в крах, а Китай е във напредък, постоянно се появява в държавните медии. И въпреки всичко Китай не е бил по-ориентиран във вътрешността, откогато беше наказан от интернационалната общественост след клането на площад " Тянанмън " през 1989 година Бизнес центърът Шанхай, град с 25 млн. души, беше подложен под локдаун заради устрема на Си да изкорени изцяло ковид-19. Подкрепата му за Русия по време на войната в Украйна увеличи опцията за наказания против китайски компании. Тези условия, наподобява, единствено ускоряват желанието му за автономия.

Си построява страна развъдник: стопанска система, която в огромна степен разчита на държавна поддръжка, с цел да усили продуктивността посредством локални проучвания и технологии. По този метод президентът дава знак и за прибързано спиране на софтуерното доближаване, което служи добре на Китай от 80-те години, когато задгранични компании започнаха да основават заводи, употребяващи съвременни технологии. Тези технологии в последна сметка бяха трансферирани към локални компании или бяха пресъздадени евтино посредством назад инженерство.

Наградата, твърди Реймънд Йенг от банката ANZ, била реализирането на индустриална успеваемост. Една значима характерност на модела на конвергенция е, че той съвсем не крие опасности. Всичко, което Китай би трябвало да прави, е да продължи либерализирането, а непознатите компании - да продължат да внасят капитал и високотехнологично съоръжение, с цел да получат премията.
Новите първенци ще се занимават с корпоративен програмен продукт, индустриална цифровизация, сигурност на данните и държавни облачни калкулации. Реклама
Но ерата на конвергенцията е към своя край. Ръстът на общата факторна продуктивност в Китай се забавя с малко над 1% годишно сред 2010 и 2019 година Технологичните прехвърляния в този момент са доста по-ограничени от страна на Съединени американски щати. Си сигурно си показва по какъв начин глобите, опустошаващи Русия, могат да бъдат ориентирани против Китай. Отговорът беше да се постави завършек на зависимостта от непознати технологии, а моделът на напредък да се пренасочи към това, което може да бъде основано вкъщи.
Високорисков състезател
Подобно на вложител в рисков капитал, който прави
залози с висок риск и висока облага, Си ще приема повече неустановеност в тази ера. Планът му изисква основаването на огромни, световно конкурентни групи, сходни на телекомуникационния колос Huawei. " Само че ще са нужни доста като него ", споделя Йенг. Ако вложенията не доведат до възвращаемост, проектът ще натовари стопанската система с още повече задължения и прекомерно дребен напредък.

Фокусът на промените на предходни китайски водачи е бил върху крайбрежните градове, където промишлените артикули могат елементарно да доближават до пристанищата. Шенжен, на 700 км южно от Джуджоу, стана емблематичен за възхода на Китай като фабрика на света през 90-те. Част от този бизнес се придвижи на Запад към градове като Чънду и Чунцин. Управлението на Си в началото се концентрира върху увеличение на потреблението, като с преимущество още веднъж бяха най-големите крайбрежни градове. По негово време Alibaba и Tencent, основани в Ханджоу и Шенжен, крайбрежни центрове на изток и на юг, станаха известни като мотори за потреблението и постоянно бяха приветствани като такива от партийни служители.

През последните две години това бързо се промени. Си още веднъж преориентира стопанската система към производството. Отдалечаването от потребителските интернет технологии, или така наречен меки технологии, беше оповестено в 14-ия петгодишен проект от 2021 година Вместо тях той натъртва на бързото развиване на твърдите технологии или области като AI, полупроводници, промишлен програмен продукт и обработка на огромни данни. За новата индустриална политика не е нужен елементарен достъп до пристанищата.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Политика 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Икономика 1 Политика 2 Войната в Украйна 3 Войната в Украйна Реклама Последните желаят да станат първи
Тези старания могат да преначертаят икономическата карта на Китай. Акцентът върху производството тласкаше мигриращи служащи освен към крайбрежните градове, само че и към вътрешните, където на ниска цена могат да бъдат издигнати нови заводи, споделя Чи Ло от банката BNP Paribas. Последният огромен подтик за вътрешната миграция стартира през 2001 година, когато Китай се причисли към СТО, и продължи до 2013 година, когато Си пристигна на власт и потреблението застана в основата на растежа. През последните осем години станахме очевидци на смяна: миграция от вътрешни центрове към градове на изток. Ло има вяра, че Китай е покрай началото на друга вълна от вътрешна миграция, която ще задвижи новата индустриална гражданска война на Си.

Миграцията е от значително значение, с цел да разполагат с личен състав новите софтуерни компании. Анализ на The Economist на данните за регистрация на компании демонстрира, че навътре в Китай с невиждани темпове се основават компании в сферите на огромните данни, AI, интернет на нещата, роботика, облачни калкулации и чиста сила. Много от новите центрове са столици на небогати провинции. Но броят на софтуерните компании в много по-малки градове като Джуджоу също нараства бурно (виж графиката).

Хефей в провинция Анхуей, един от по-бедните райони в Китай, е град с население към 9 млн. През последните години той се прероди като софтуерен център, като за малко време се появиха хиляди компании. Само през 2021 година повече от 2500 компании в града са оповестили, че създават главен програмен продукт за AI, по отношение на едвам 370 през 2020 година Хиляди други споделят, че оферират свързани услуги. Далечният северен град Шенян през последните две години стана дом за повече от 860 компании, които настояват, че вършат проучвания в региона на роботиката, спрямо общо 170 през четирите години преди този момент. Около 4400 групи в областта на интернет на нещата са учредени в югозападния град Ченгду през 2021 година, четири пъти повече, в сравнение с през 2020 година

Бързият напредък в тези градове е тясно привързан с планирането на локалното самоуправление и предлагането на великодушни данъчни и поземлени тласъци. Всъщност числата би трябвало да дойдат и като предизвестие за планиращите, че провокираният от тях софтуерен взрив може да докара до евентуално разточителни вложения. Например бизнесът с центрове за данни и калкулации в облак. Пандемията сътвори огромно търсене за потребителски интернет компании и услуги за данни. Местните политики насърчаваха компании от всевъзможен вид да опитат да навлязат в бизнеса. Строителните бизнесмени трябваше единствено да убедят локалните чиновници да им продадат на ниска цена земя и електрическа енергия, с цел да се включат в доходоносната промишленост за центрове за данни, споделя Едисън Лий от капиталовата банка Jefferies.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Гуянг, огромен град в бедната югозападна провинция Гуейджоу, през 2020 година претърпя взрив на регистрациите на центрове за данни, доста от които без опит в региона. Някои даже са се пробвали да преминат към облачните калкулации, които изискват повече софтуерни инвестиции, в сравнение с центровете за данни. Вълната от нововъведения в AI, роботика и климатични технологии носи със себе си доста искащи, които ще се възползват от държавните средства, без да допринесат за Брутният вътрешен продукт.
Новите първенци
Някои вложители се запитаха от кое място ще пристигна геният, нужен за задвижването този взрив. Правителството разгласи университетски стратегии, с цел да подготвени хора. Но дефицитът е явен. Пренасочването на мигрантите не взема поради, че техните умения не са в крайник с индустриалната смяна на Си. Почти 70% от работната мощ не е имала нито един ден образование в гимназия, отбелязва Скот Розел от Станфордския университет.

Правителството се нуждае от освен това от стартъп сцена, с цел да задвижи проекта си. И по тази причина то отглежда нова кохорта първенци. Това не са групите за потребителски интернет, които преобладават в цифровата стопанска система на Китай. Вместо тях са компании, занимаващи се с корпоративен програмен продукт, индустриална цифровизация, сигурност на данните и държавни облачни калкулации.

Малко вложители в Силициевата котловина ще са чували за Baosight, Maxscend, Sangfor, Supcon или YoueData. Много от тях са листнати в Шанхай или Шенжен, а не в Ню Йорк и Хонконг. Те са микс от държавни и частни компании, само че съвсем всички са близки до държавното управление. Те работят за надграждане на индустриалната инфраструктура на Китай, с цел да бъде въведена новата гражданска война на Си.

Baosight е държавна компания за промишлен програмен продукт. Тя създава стратегии за обмисляне на ресурсите на предприятието и системи за осъществяване в производството, които интегрират и цифровизират промишлени предприятия в цялостен Китай. Тези системи имат за цел да подтикват успеваемостта в стоманодобивната, фармацевтичната и химическата индустрия. Baosight неотдавна приключи работа за държавна група за стомана в считания за максимален и най-сложен интеграционен план от своя тип. Пазарната ѝ капитализация се е нараснала три пъти от 2018 година до 62 милиарда юана (9.7 милиарда долара).
Автор: Капитал
Sangfor Technologies, частна група за данни и мрежова сигурност, основана в Шенжен, оказва помощ на държавното управление да построява усъвършенствани платформи за огромни данни. Също частната Supcon построява мрежови екосистеми за държавни предприятия.

Малък, само че възходящ брой интернационалните вложители се насочват към тези компании. Тяхното мислене е доста по-различно от това на предишното потомство следящи технологиите. Компании като Alibaba привлякоха финансиране, защото вложителите смятаха, че единствено частният бранш може да даде внушителния набор от финансови услуги и онлайн извършване на покупки, които от своя страна да поддържат високи оценките за няколко огромни платформи.
Твърда линия за меките технологии
Тази теза претърпя тежък удар. Правителството има вяра, че манията към потребителски интернет е нараснала неравенството. Пазарната доминация на фирмите им разреши да манипулират ценообразуването и нерегламентирано да събират персонални данни. Тяхната мощ също по този начин понижи въздействието на партията върху цифровата стопанска система. Тези несъответствия бяха " поправени ", както споделят управляващите, с въвеждането на обхватни регулации.

Държавата освен съумя да намали оценките на софтуерния пазар с повече от 2 трлн. $ за интервал към година. Гигантите бяха тласнати към послушание и крах. Много ръководители се отдръпнаха като Ричард Лиу от jd.com. Компаниите редуцират служители; малко са преследващите капиталоемки придобивания.

За да могат новите първенци да развият мащаба си, те ще би трябвало да бъдат световно конкурентни и да завоюват пазарен дял в развитите стопански системи. Huawei беше поела по този път, преди да бъде ударена от Съединени американски щати. Си желае Китай да създава свои лични високотехнологични компании, с цел да стане по-независим от враждебния Запад. Но даже в случай че тази нова фаланга от държавно подкрепяни софтуерни компании е по-малко подвластна от външни запаси, в сравнение с Huawei, достъпът ѝ до непознатите пазари въпреки всичко може да бъде стеснен, с което ще ѝ бъде отхвърлен нужният бизнес, с цел да нарасне задоволително.

Как се финансира новият китайски взрив стана скучен въпрос за рисковите вложители, които са нетърпеливи да намерят идната Alibaba, само че са и внимателни да не влязат в конфликт с държавната политика. Си към този момент шест години се занимава с пренареждане на финансовите и финансовите пазари. Китайското банкиране в сянка от 58 трлн. юана за пръв път влезе на прицел през 2017 година Тогава беше потисната и траялата 3 години вълна от изходящи спекулативни вложения на знакови магнати за 450 милиарда $. Кредитирането, което 20 години финансираше еуфорията на строителните бизнесмени, беше прекратено.

През 2021 година висши служители започнаха да посочват врага с име: " безпорядъчна агресия на капитала ", която неразумно преследва висока възвращаемост за сметка на общото богатство. През последните години стотици длъжностни лица и предприемачи бяха свалени с обвинявания в корупция, само че едвам неотдавна някои бяха порицани, че са " под въздействие на капитала ". Джоу Джангьонг, някогашен партиен секретар на проспериращия източен град Ханжоу, дом на Alibaba, е разследван за сходни закононарушения. Местните медии го свързват и с компании от мрежата на Alibaba.

Си към този момент предлага проект за " честно развиване на капитала ". През 2021 година той персонално следи старта на нова фондова борса в Пекин, чийто фокус е насочването на вложения към дребни софтуерни групи. Държавните фондове набират от ден на ден пари и влагат в частни софтуерни компании. Програмата " дребни колоси ", оповестена от Министерството на промишлеността и интернет технологиите, сортира хиляди компании, на които ще бъдат предоставени данъчни тласъци и обществено финансиране. Според Bloomberg Китай възнамерява да похарчи към 2.3 трлн. $ тази година за нови планове, доста от които ще бъдат фокусирани върху високотехнологично произвеждане и развиване на технологиите.
Правилни вложения
Хан Уенсиу, водещ стопански консултант, неотдавна сподели, че репресиите против безпорядъчния капитал не целят да го отхвърлен, а до го накарат да следва посоката, заложена от партията. Това стартира да се случва. Инвестициите на частен капитал в потребителски технологии се сринаха предходната година, до момента в който да вземем за пример вложенията в микрочипове и програмен продукт доближиха нови върхове.

Днес софтуерните вложители, които наблюдават компании като Sangfor и Supcon, разчитат на политическия курс и до каква степен бизнесът е обвързван с страната, с цел да оценят дали са обещаващи. Анализаторите в капиталовите банки постоянно показват включването на компания в огромен държавен план като мощен сигнал за " пазаруване " и заобикалят всичко, което опонира на посланието на страната. " Всеки път когато изследваме даден бранш, вложителите ни питат дали тази област няма да се преглежда като засилваща неравенството ", споделя Кики Янг от консултантската компания Bain.

Много компании за рисков капитал в Китай се сблъскват с по-малко ограничавания за своите вложения, в случай че се концентрират върху областите, обсъждани с положително око от партията, като фирмите за твърди технологии и чиста сила, които се появяват с бързи темпове. Инвестициите на рисковите капиталисти в чиста сила са нарастнали през 2021 година до към 8.7 милиарда $ от 5.6 милиарда $ през 2020 година по данни на изследователската компания PitchBook. Все по-голям брой частни вложители се надяват да работят взаимно с държавни фондове или се прицелват в започващи компании, които към този момент са получили държавни средства, споделя един вложител. Зелена светлина от страната към този момент е мощен пазарен сигнал.
Спирала от неточности
Много от несъответствията в китайската стопанска система, които са цел за офанзивите на Си, в действителност се появиха или се утежниха по негово време. Много от софтуерните магнати направиха милиардите си през последното десетилетие. Едно от най-големите в международен проект задлъжнявания на имотния бранш стана под управлението на Си. Администрацията му облекчи контрола и разреши вълна от спекулативни покупки в чужбина. Регулаторната принуда на Си в доста връзки беше опит да се поправят пазарните изкривявания, породени от неуспехите на личната му политика.

Някои опитни световни вложители се тормозят, че цикълът от неточности и корекции ще се повтори. Малцина са съумели да преглътнат приказките за " безпорядъчна агресия на капитала ". Китай построи напреднала, съвременна страна само посредством въвеждането на пазарни механизми и непознат капитал. Нейният софтуерен бранш на международно равнище се подхранва от световни фондове за частен и рисков капитал. Загърбването на всичко това от страна на Си и неговия екип от технократи демонстрира, че те не са научили уроците си от последните 40 години, споделя един огромен вложител. Желанието им да изземат функционалностите на пазара изпраща единствено неправилни сигнали.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР