> Нешънъл ДжиографикНа 31 октомври и 1 ноември 2019 г.

...
> Нешънъл ДжиографикНа 31 октомври и 1 ноември 2019 г.
Коментари Харесай

Навършват се 760 години от обновяването на един от културните символи на България

 > Нешънъл Джиографик
На 31 октомври и 1 ноември 2019 година Националният исторически музей и неговият филиал " Боянска черква “ ще отбележат двете годишни с интернационална научна конференция. Темата на конференцията е " Боянската черква сред Изтока и Запада в културно-историческия подтекст на XIII век “. Конференцията е със свободен достъп за необятната аудитория. Всеки, който желае да научи повече за загадъчният генезис на ктиторите на Боянска черква (севастократор Калоян и брачната половинка му Десислава), за новооткритият феодален кирилски надпис-графит в олтара на храма или се интересува каква е била храната и културата на хранене в София в интервала X-XVI век, както и други забавни и любопитни обстоятелства за културно-историческия монумент може да го направи в Пленарна зала на НИМ.

Боянската черква " Св. Никола и Св. Пантелеймон " е един от културните знаци на България. Тя е обект освен от интернационално, само че и от национално значение. Притегателен център за археолози и откриватели, както и туристи от целия свят. За богатата многовековна история на църквата, минала през тестванията на времето приказват дългогодишните изследвания, които дават светлина на разнообразни загадки от Средновековието, пред-християнската просвета, както и за заобикалящата я среда. В рамките на интернационалната конференция ще бъдат показани отчети, които оферират разнообразни и нови хипотези за историята на Боянска черква, предава БГНЕС.

Във връзка с двете годишнини в предверието на храма е ситуирана изложбата " Боянската черква: знаци на паметта “. Посетителите могат да видят откритият при консервационно-реставрационни работи през 1977 година Боянски псалтир от втората половина на XIII в. Изключително усещане прави и монета на византийския император Мануил І Комнин (1143-1180), открита при археологическо изследване на остарял некропол под първия етаж на Боянската черква през 1985 година, както и кавалерийска плетена броня с пай ръкав (хаубержон) от XI-XIII в.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР