Несериозно би било да не се помисли за мигрантски натиск.

...
Несериозно би било да не се помисли за мигрантски натиск.
Коментари Харесай

Мария Габриел: Бяхме първата държава, която отиде да прибере своите сънародници от Израел

" Несериозно би било да не се намерения за мигрантски напън. Мигрантска вълна би пристигнала, в случай че не се постави завършек на насилието. Всяко говорене за мигрантска вълна ускорява и антимигрантското говорене ". Това съобщи външният министър Мария Габриел по NOVA, седмица откакто групировката " Хамас " атакува Израел.

За евакуацията на сънародниците ни от Израел Габриел изясни, че за държавното управление е било доста значимо оптимално бързо да има лист (списък), в който сънародниците ни да се заявят за евакуация към България. " Имаше и хора, които не се явиха на летището. На първо време трябваше да приберем краткосрочно пребиваващите там. Отдавахме предпочитано значение на майките с деца, имахме случай на момиче със здравословни проблеми, което бе отишло на лекуване там. За нас беше значимо с държавния аероплан да бъдат прибрани те. Бяхме първата страна, която отиде да прибере своите сънародници, извънредно координирани с министерството на превоза ", сподели Габриел и добави, че по време на политане на последния аероплан на летището нямаше нито един българин.

Нямаме информация за сънародничка, която е желала да изпрати децата си в България, сподели още външният министър в отговор на съответен въпрос.

" Благодарна съм на екипите си, тези хора от дни не са спали. Те се оправиха с това българите в потребност да могат да се приберат ", изясни министърът и увери, че държавният аероплан ще лети до момента в който има опция и до момента в който има нужда.

" Следим извънредно с напрежение обстановката, която се развива доста динамично. Следим и протичащото се на Ивицата Газа. За нас е значимо българите в района да се усещат предпазени и да имат ясно схващане, че не е безвредно. Дали сме инструкции българите да заобикалят полети до Ливан, Йордания, Египет, Тел Авив.

Относно възможна промяна на министри при ротацията й с премиера Николай Денков, тя сподели, че акцент ще са резултатите от активността на кабинета. " Не потеглям с презумпцията за промяна на министри. Имаме управническа стратегия, ние сме я приели. За мен е значимо резултатите да са изпълнени в период ", сподели Габриел.

" България в еврозоната, в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, с ясна евроатлантическа ориентировка ", очерта целите на кабинета " Денков-Габриел " външният ни министър Мария Габриел.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР