Несебър остава в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.Това

...
Несебър остава в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.Това
Коментари Харесай

Голяма новина от ЮНЕСКО! Решението за Несебър

Несебър остава в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО.

Това съобщиха от Министерството на културата (МК). Решението е взето на на 45-тата разширена сесия на ЮНЕСКО (10 до 25 септември, Рияд). Присъствали са министърът на културата Кръстю Кръстев, неговият заместител Чавдар Георгиев и Амелия Гешева – консултант.
-->
Българската делегация, показала позицията на страната ни по този проблем в късния следобяд на 14 септември, е била водена от министъра на културата и зам.-министър арх. Чавдар Георгиев. България взе участие като член за първи път от 30 години.

От 20 страни, над 50 на 100 са гласувалите позитивно за този добър за Несебър и за страната ни резултат.

Веднага откакто бе обявена положителната вест, кметът на Несебър – Николай Димитров, изрече благодарности на вицепремиера и министър на външните работи на България Мария Габриел, на министъра на културата Кръстю Кръстев и на заместник- министъра Чавдар Георгиев, на всички представители на нашата делегация, които опазиха позицията и престижа на Несебър.

Благодарение на предпазената позиция страната ни завоюва скъпо време, в което ще бъде направен проект за запазване и ръководство на „ Старинен град Несебър “, както и други стратегически документи, които ще подсигуряват съхранението на културното, историческо и археологическо завещание на полуострова, допълват от МК.

По време на визитата си в Рияд министър Кръстев се е срещнал и с Ракан бин Ибрахим Ал-Тоук, заместник-министър на културата за интернационалните културни връзки на Саудитска Арабия. В рамките на диалога са били разисквани редица въпроси от съдействието в региона на културата сред двете страни.

В рамките на сесията, страната ни е инициирала и показване на подводното завещание на България, както и неговото запазване и проучване. Представеният документален филм за активността и достиженията на Центъра ни за подводна археология е провокирал огромен интерес и неофициална полемика, по време на която бяха отправени разнообразни предложения за интернационално съдействие.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР