Непризнатата република Нагорни Карабах ще спре да съществува до края

...
Непризнатата република Нагорни Карабах ще спре да съществува до края
Коментари Харесай

Нагорни Карабах спира да съществува. Над половината му население вече е в Армения

Непризнатата република Нагорни Карабах ще спре да съществува до края на годината. Това заяви сепаратисткото държавно управление на района в четвъртък, откакто се саморазпусна. Междувременно над половината от локалното население към този момент е в Армения .

и разпускането на непризнатата република са резултат от предходната седмица. След нея Азербайджан разгласи, че е поел надзор над Нагорни Карабах , който е обичайно обитаем с етнически арменци.

Нагорни Карабах е район в Южен Кавказ . С поддръжката на Армения той разгласи обособяване от Азербайджан и автономност при започване на 90-те години и от този момент е мотив за напрежение сред двете страни.

В четвъртък водачът на района Самвел Шахраманян заяви, че е подписал съглашение, съгласно което " до 1 януари 2024 година ще бъдат разпуснати всички държавни институции и организации под тяхно ведомствено управление ".

Документът се базира на постигнатото предходната седмица съглашение за преустановяване на сраженията. Според него Азербайджан обезпечи гладко напредване на жителите на района, а в подмяна арменските войски бяха разоръжени.

Според указа локалното население ще би трябвало да се запознае с изискванията на Азербайджан за реинтеграция на района. Така хората ще могат да преценяват дали да останат в района, или да го изоставен. При предпочитание към този момент напусналите го също могат да се върнат.

Същевременно в четвъртък стана ясно, че след няколко дни на засилен бежански поток повече от половината население на района към този момент е избягало в Армения. Назели Багдасарян , говорителка на арменския министър-председател Никол Пашинян заяви, че в Армения към този момент са регистрирани над 65 000 арменци от Нагорни Карабах при население към 120 000 преди офанзивата.

Властите в Азербайджан оповестяват, че жителите на района ще бъдат в сигурност. Пашинян обаче към този момент неведнъж упрекна Баку, че прави " етническо пречистване ".

През последните три десетилетия Армения и Азербайджан са водили две войни за Нагорни Карабах. След разпадането на Съветския съюз той е район с преобладаващо арменско население в границите на интернационално приетата граница на Азербайджан.

Първоначално районът минава под контрола на етнически арменски сили, подкрепяни от арменската войска, в сепаратистки боеве, които завършват през 1994 година По време на войната през 2020 година обаче Азербайджан си връща елементи от Нагорни Карабах дружно с близките територии, за които арменските сили претендират по време на предходния спор.

Тези сражения завършиха с преустановяване на огъня с посредничеството на Русия и разполагането на съветски миротворци. Тези миротворци обаче не съумяха да предотвратят настъплението на азербайджанските сили.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР