Неприятна прогноза за развитието на пандемията в България направи доктор

...
Неприятна прогноза за развитието на пандемията в България направи доктор
Коментари Харесай

Епидемиолог от Оксфорд със стряскаща прогноза

Неприятна прогноза за развиването на пандемията в България направи лекар Петър Марков, епидемиолог в Оксфорд.

След два месеца новият вариант на ковид, който сега владее Англия, ще вилнее и в България, а обстановката още веднъж ще стане доста тежка. Това предизвестява епидемиологът в профила си във Facebook.

" Нека няма подозрение – в случай че желаеме да се защитим и този път да сме съответни, идването на този нов вид би трябвало да се третира като нова, друга зараза, тъй като тя ще е такава. За наш шанс, за този вирус към този момент знаем доста, и също по този начин, за разлика от британците, имаме два месеца предупреждение. Би било незаконно, в случай че го прахосаме “, написа още той.

„ Англия оня ден би личния си връх по брой умряли от Ковид-19, подложен по време на първата вълна на епидемията там през април. Дневният брой инфектирани е 2 пъти по-висок от ноемврийския пик и цели 10 пъти по-висок от априлския.

Въпреки че страната от седмици е в строги ограничаващи ограничения, този път растежът на случаите не се повлиява по никакъв начин елементарно. На 4 януари министър-председателят Борис Джонсън разгласи нови още по-стриктни ограничения, в това число апел към хората да не напущат домовете си с изключение на при сериозна нужда.

Вече няма подозрение че новият вид на SARS-CoV-2, чиито първи проби бяха открити през септември във Англия, е по-заразен (по приблизителните към този момент оценки, с към 50% до 70%), в сравнение с вирусните разновидности циркулирали преди този момент. Изследвания демонстрират, че за разлика от инфекциите с „ елементарните “ вирусни разновидности, които са спаднали, повлияни от ограниченията по време на локдауна в Англия през ноември, новият вид в същия интервал е нараствал като безспорна периодичност макар рестриктивните мерки. “

В поста си доктор Марков твърди, че новият вариант към този момент е отстранил останалите конкурентни вируси и в югоизточна Англия и Лондон той все още е преобладаващата вариация.

„ Всички данни, взети дружно, все по-убедително приказват за това, че по-високата инфекциозност на новия вид е съдействала във забележителна степен за доста високите равнища на инфектирани и рекордната смъртност във Англия в последните седмици. “

Математически модели демонстрират, че би лишило два месеца, до момента в който новият вид ще е доминантен в епидемията на множеството европейски страни, твърди Петър Марков и дава отговор на въпроса какво значи на процедура всичко това:

„ Това значи, че в случай че до момента сме успявали да спрем растежа на случаите в страната с избрана стриктност на ограниченията, то с новия вид, с цел да реализираме същия резултат, ще са ни нужни с 50 до 70% по- строги ограничения.

Т.е. в случай че до момента несъмнено равнище на ограничавания е било задоволително, при новия вид същото равнище към този момент няма да прави работа, обстановката ще продължава да се утежнява макар рестриктивните мерки, и ще са нужни по-ограничителни, по-неудобни и по-пречещи ограничения. Казано нагледно, може да ни се наложи да бягаме доста бързо, с цел да съумяваме да се задържим на същото място. “

„ Въпросът е какво прави държавното управление и какво вършат здравните управляващи с цел да се приготвят за този миг след към 2 месеца, когато България ще е обхваната от един близо два пъти по-заразен вирус от този, с който си имахме работа през 2020.

Следи ли се генетичната комбинация на циркулиращите в България вируси сега, чрез разчитане на геномните низове най-малко на извадка от изолираните вируси? Събрала ли е експертите си да създадат спретнат, еластичен и ефикасен проект за справяне с това което следва?

Държавите, в това число и Англия, в този момент трескаво търсят способи да усилят броя на ваксинните дози на свое разположение, даже с цената на необикновени подходи като съкращаване на дозите или закъснение на втората доза за по-ранно по-широко покритие на повече хора с ваксина в, по думите на Борис Джонсън „ надбягването с новия вид “.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР