Неправителственият сектор в Европа вече се противопостави на готвена ключова

...
Неправителственият сектор в Европа вече се противопостави на готвена ключова
Коментари Харесай

Нов филтър за социалните мрежи налага повсеместна цензура

Неправителственият бранш в Европа към този момент се опълчи на готвена основна смяна по отношение на авторското право в интернет. За задачата 57 организации, в това число Българският хелзинкски комитет (БХК), изпратиха преднамерено писмо до Европейската комисия, Европейският парламент и Европейският съвет с искане на проверка на към този момент направения от Европейска комисия план за Директива за авторските права в Единния дигитален пазар.
Опасността
Според неправителствения бранш е немислимо в настоящия му тип да бъде признат член 13 от директивата. Причината - този член изисква доставчиците на интернет да наблюдават непрестанно своите консуматори и да блокират със специфичен филтър всеки опит те да качат нещо онлайн, в случай че наличието е обект на авторско право. Конкретен образец , който ще попадне под ударите на новия текст - в случай че заснемете любителски видеоклип на място, на което се чува предпазена с авторско право музика и опитате да го качите онлайн, то ще бъдете блокирани и няма да ви бъде разрешено. Такъв филтър към този момент работи в обществената мрежа Фейсбук, само че в по-олекотен режим, в който единствено се уведомява държателя на авторските права на творбата. Според Европейската инструкция за електронна търговия при подозрение за нарушаване на автоското право държателят уведомява съответната онлайн платформа и чак тогава вероятно се смъква наличие. Не е ясно и дали няма да бъдат трити постове с цитати от творби или пародийно наличие.
Ако бъде признат, член 13 би задължил доставчиците на интернет услуги да филтрират наличието, което потребителите споделят или съхраняват чрез техните услуги. " Филтърът за цензура " би засегнал платформи за шерване на видеоклипове като YouTube, Dailymotion или Vbox7, блогове, в това число WordPress, Blogger, Tumblr и други, осведомителни портали като Wikipedia, обществените мрежи Twitter и Фейсбук, платформи за шерване на документи като Dropbox и Гугъл Drive, както и всяка друга услуга, която разрешава на потребителите си да качват наличие.
Освен несъразмерен надзор и заличаване на наличие, за което е противоречиво дали в действителност важи авторско право, има заплаха да се ускори мониторингът във връзка с активността на елементарните консуматори в интернет, считат правозащитници. Подчертава се, че авторското право е задоволително предпазено и в този момент в платформите за шерване - при сигнал за нарушаване от държателя на правата, наличието бива сваляно.
Член 13 ще докара до правна неустановеност, вследствие на която онлайн фирмите няма да имат друга алтернатива, с изключение на да правят мониторинг и да филтрират връзките на жителите на Европейския съюз. Той опонира и на съществуващите правила и правосъдна процедура на Европейския съд, който на два пъти е отхвърлял сходни оферти.
Предстои директивата да бъде прегледана от Европейския парламент и от Европейския съвет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР