Неправителствената инициатива Правосъдие за всеки кани политическите партии и коалиции,

...
Неправителствената инициатива Правосъдие за всеки кани политическите партии и коалиции,
Коментари Харесай

Правосъдие за всеки със седем въпроса към политиците за реформи в съдебната система

Неправителствената самодейност " Правосъдие за всеки " кани политическите партии и обединения, които вземат участие в парламентарните избори, да заявят своите хрумвания и задължения по тематиката за промяната в правосъдната система.

" Вече няма подозрение, че тематиката за промяна в правораздаването излезе на напред във времето в обществото. Показаха го невижданите митинги през миналата година, в които за първи път беше поискана оставката на основния прокурор ", се стимулират от самодейността.

Засега предложения са изпратени до " Демократична България " ", „ ИТН ", коалиция „ Изправи се! Мутри вън! " и Българската социалистическа партия. Срокът за присъединяване е 25 март, след което ще бъдат оповестени резултатите от акцията на " Правосъдие за всеки " - " Поеми ангажимент за правосъдна промяна ".

Ето и въпросите, на които политиците би трябвало да отговорят:

1. Къде в целите си за началото на активността на идващото Народно събрание поставяте правосъдната промяна посредством конституционни промени?

2. Какви са вашите съответни оферти и по какъв начин мислите да осигурите конституционно болшинство за тяхното приемане?

3. Ако вашите хрумвания не пораждат единодушие за приемането им, то бихте ли подкрепили оферти и на друга партия/коалиция за реализиране на общо единодушие?

4. Бихте ли подкрепили възможен парламентарен план на президента, в случай че той е рационален и може да сплоти реформаторските сили?

5. Ще продължите ли да настоявате за незабавната оставка на основния прокурор и тази на Висш съдебен съвет преди избора на нов основен прокурор? Ще настоявате ли за делене на Висш съдебен съвет или за понижаване на парламентарната квота в него, на какъв брой индивида и при какви условия и параметри да се избират номинираните?

6. Възприемате ли концепцията на ИПВ за отпадане на длъжността основен прокурор, даже и това да не се случи незабавно?

7. Кога, в какви периоди и по какъв ред би трябвало да се закрият профилираните съдилища съгласно вас?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР