Непознати факти в изследване за българския монарх Новата книга на

...
Непознати факти в изследване за българския монарх Новата книга на
Коментари Харесай

Царският изследовател Петър Стоянович написа книга за младия Фердинанд

Непознати обстоятелства в проучване за българския монарх
Новата книга на проф. Петър Стоянович " Пътят към София. Произход, обучение и мотивация на принц Фердинанд Сакс-Кобургски и Готски за задачата в България “ (издателство „ Фабер”) ще бъде показана на 6 юли в царския замък Врана. След дългогодишните си проучвания в Централна Европа ръководителят на Царското историческо общество ще ни показа един чужд до момента прочит на значими документи и обстоятелства от детството и юношеството на монарха до встъпването му на българска земя.


И в последната си монография царският откривател историкът професор Стоянович остава правилен на правилото: постоянно нещо ново, постоянно нещо провокативно. Този път книгата му преглежда развиването на бъдещия цар Фердинанд Български като дете, младеж, млад офицер и подготовката му за житейската задача.

В 250 страници увлекателно, само че и почиващо на документи от над 10 европейски архива, създателят разкрива метода, по който фамилията, майката Клементина Орлеанска и средата приготвят Фердинанд за задача на отличник " някъде, в миналото ". Това неразбираемо " някъде " в края на краищата се оказва България.

Сред читателската публика от дълго време е обществена загадка, че поднасянето на сериозна тема на елементарен за четене и жив език е привилегия, която в България не познаваме от времето на Захари Стоянов, Симеон Радев и Николай Генчев. Новата книгата на Петър Стоянович демонстрира, че златните времена на изящното слово и грабващия сюжет не престават.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР